La cimera hispanofrancesa roba el protagonisme als pressupostos. L'esperada cita que tindrà lloc a Barcelona aquest dijous entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, ja centra l'atenció dels diversos grups, especialment per com s'articularà la manifestació que ha convocat l'independentisme en contra i per la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la cimera. Tothom hi té alguna cosa a dir, també el PSC i els comuns.

Salvador Illa es troba aquest dilluns al País Basc, però això no li ha impedit referir-s'hi també. En una entrevista a Ràdio Euskadi aquest matí, el primer secretari del PSC ha criticat que ERC s'hagi sumat a l'acció de protesta, mentre que el cap de l'executiu serà amb Sánchez i Macron. "Són coses difícils d'entendre voler fer una cosa i la contrària. Té difícil explicació", ha lamentat.  "El que ha de fer un partit en el qual milita el president de la Generalitat és donar suport a la feina del president de la Generalitat i punt". D'aquesta manera, Illa ha rebutjat la decisió dels republicans de ser al costat de la resta de forces i entitats de l'independentisme, afirmant també que la trobada entre Espanya i França a Barcelona és "motiu de celebració".

Per la seva banda, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha estat més contundent en referència a la mateixa qüestió. El també diputat al Congrés ha retret que Aragonès anirà a la cimera "amb les mans lligades perquè respon més als interessos de l'ANC que no pas de Catalunya". Unes declaracions que arriben després que l'entitat que lidera Dolors Feliu, juntament amb Òmnium Cultural i el Consell de la República, fessin públics els detalls de l'acció de protesta el passat divendres, i en què Feliu va retreure la presència del president a la cimera amb Sánchez i Macron. Pels comuns, Aragonès ha de tenir "un paper institucional" per poder parlar "amb tota normalitat institucional" amb els caps de l'executiu espanyol i francès, però no ha esquivat referir-se a les "contradiccions" d'ERC per tenir Oriol Junqueras manifestant-se en contra.

 

Els pressupostos, difícils d'acordar

També des del País Basc, Illa ha tingut temps a referir-se als pressupostos, durant una roda de premsa després de reunir-se amb el secretari general del PSE-EE, Eneko Andueza. Malgrat les previsions d'un acord definitiu proper, el líder socialista no ha donat gaires detalls i s'ha limitat a dir que "està sent molt difícil", així com advertir Pere Aragonès que "negociar significa cedir". "Li he fet un oferiment raonable i estem a l'espera que el Govern digui si accepta o no", ha dit. Si els republicans no accepten les demandes dels socialistes, hauran de buscar suports entre la resta de grups polítics. La reunió d'aquest dissabte entre el president de la Generalitat i Salvador Illa, doncs, no ha servit per aclarir gaires coses.

Per la seva banda, Joan Mena ha tingut dards per a totes dues parts. I és que, tot i haver arribat a un acord amb el Govern pels pressupostos a principis de desembre, encara manquen suports per poder portar-los al Parlament. El portaveu dels comuns s'ha referit a la "passivitat" del Govern i les "anades i vingudes" del PSC en la negociació dels comptes, per la qual cosa els ha demanat "responsabilitat". Al Govern, li recorda que té "l'obligació d'arribar a acords amb altres forces polítiques per a garantir que s'aproven els pressupostos". Al PSC, que no mantingui les "línies vermelles", que inclouen l'aeroport del Prat, el Hard Rock i la B-40. Els comuns estan "tranquils" i no temen que un acord amb el PSC pugui fer canviar l'entesa al qual ells van arribar, que és "ferma".