Els comuns continuen pressionant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè es posicioni sobre el debat de l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Aquest dilluns ho ha fet el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, que ha assegurat que "no pot ser que Aragonès miri cap a una altra banda" quan s'enceta el debat sobre l'ampliació de la infraestructura.

En aquest sentit, des de l'espai dels comuns es segueix demanant que el president presenti una proposta clara sobre l'aeroport de cara a la taula conjunta entre administracions que va anunciar el mateix cap de l'executiu.

Ells hi estan clarament en contra i titllen la proposta d'Aena "d'incomprensible". Així doncs, aposten per "menys avions i més trens", estratègia que passaria, segons el seu parer, per millorar la connexió entre Barcelona i Madrid i fer més inversió en xarxa ferroviària, finalitzar el corredor mediterrani i integrar els aeroports de Girona i Reus, emmirallant-se en el model de Londres.

Mena ha insistit a acabar les tasques de millora del Prat, però "no les que passen per l'ampliació de l'aeroport". "Cal apostar per un canvi de model productiu", ha argumentat el portaveu dels comuns, que ha advertit que l'ampliació podria suposar "un increment del CO2 fins a un 50%, que incompliria la llei de canvi climàtic".

 

Grans diferències amb els socis de la Moncloa

Mena també s'ha referit a les diferències abismals que hi ha entre el posicionament de la seva formació i el del PSC. I és que acusen l'empresa aeroportuària d'"apostar per una infraestructura que vulneraria aquesta llei". "Sorprèn més que Salvador Illa, que formava part del Consell de Ministres, avali també l'ampliació de l'aeroport", ha etzibat.

Els comuns s'han referit a la llei de Canvi Climàtic aprovada pel Congrés dels Diputats, que obliga a reduir les emissions d’aquí al 2023 i que va ser aprovada per l'Executiu de Sánchez quan el mateix Illa era ministre de Sanitat.

Diàleg Aragonès-Sánchez

Preguntat sobre el diàleg iniciat entre Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Mena ho ha celebrat i ho emmarcat en la "normalitat democràtica". "El que era anormal és el que ha passat fins ara, com és que dos presidents no es parlin i no s'entenguin", ha afirmat.

El dirigent dels comuns també s'ha mostrat predisposat a parlar amb el Govern quan iniciï la ronda de negociacions pels pressupostos, tot i que la seva líder, Jéssica Albiach, va dir fa poques setmanes que no podien "tenir res a veure" amb un Govern de Junts

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú