Els comuns han donat suport als darrers tres pressupostos de la Generalitat, però ara com ara un quart acord sembla més complicat. Així ho ha verbalitzat el portaveu del grup parlamentari, David Cid, que ha assenyalat l'eventual pujada del preu del transport públic que pot acordar aquest dimarts l'ATM o la "concentració pediàtrica" en 79 CAP com a dos exemples de polítiques que "evidencia que, cada dia que passa, el Govern fa un pas més per allunyar-se de l'acord de pressupostos" de 2024. Per als comuns, l'executiu està fent un "gir de 180 graus" en les seves polítiques i segueix "sense complir". Per tot plegat, Cid sosté que, aquesta vegada, l'entesa es fa més complicada. En paral·lel, refermen que la línia vermella és el Hard Rock i que la seva paralització seria "el mínim i el punt de partida" per començar la negociació.

En relació amb les tarifes del transport públic, els comuns veuen "inconcebible" que es plantegi una possible pujada del 6,75%, quan seria un percentatge que representaria el "doble" de l'actual inflació: "En un context inflacionari, no es poden prendre mesures que posen més dificultats al conjunt de la ciutadania", ha expressat David Cid. Sobre l'anunci del Departament de Salut de desplegar 79 "equips territorials" de 8 a 15 pediatres i de 8 a 15 infermeres en Centres d'Atenció Primària que estiguin a menys de 30 minuts dels usuaris, Cid ha carregat contra aquesta "concentració" i ha lamentat que es canviï l'actual model d'un pediatre per CAP: "És la primera gran retallada del Govern d'Esquerra en salut pública". Ambdues mesures "rebenten" els acords que els comuns i l'executiu han assolit fins ara, a parer del grup liderat per Jéssica Albiach.

Els comuns pressionen el PSC perquè validi el decret de regulació dels habitatges d'ús turístic

Aquest dimecres, el Govern fa front a una nova votació clau: el decret llei de regulació dels habitatges d'ús turístic. Aquesta mesura no ha estat ben vista pel PSC, Junts per Catalunya, Vox i el PP, que van presentar per separat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre la constitucionalitat de la llei. El CGE va acabar avalant la seva legalitat. Per als comuns, és important que aquest decret prosperi perquè, tot i "no ser suficient", representa "un pas endavant". David Cid ha indicat que els hauria agradat la incorporació de la regulació dels lloguers de temporada, però el fet que es tracti d'una "problemàtica de primer nivell que qüestiona l'accés a l'habitatge" fa que sigui "necessari" actuar-hi.

"Nosaltres donarem suport al decret llei i instem el PSC a no posar més pals a les rodes", ha afegit Cid. Els comuns han volgut recordar als socialistes que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va situar l'accés a l'habitatge com el "cinquè pilar de l'estat del benestar": "En canvi, el PSC defensa que la vinculació del decret llei la puguin decidir els municipis que superen la ràtio de 10 habitatges d'ús turístic per cada 100 habitants". El parlamentari ha destacat que els socialistes "no poden seguir considerant que l'accés a l'habitatge és un tema menor".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!