La líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, "ha desautoritzat" a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en dir que el rebuig a la proposta de l'ANC de proclamar la independència en 2023 que ella ha manifestat en roda de premsa no respon a tot el Govern. Ha afirmat que les declaracions de Vilagrà i les posteriors de Puigneró són una mostra més d'un executiu fracturat: "Fins a quan simularan que són un govern?", ha ironitzat Albiach en una entrevista al Canal 3/24.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebutjat el termini del segon semestre del 2023 que l'ANC ha posat sobre la taula en la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els presidents d'Òmnium i AMI. "No treballem amb desitjos. Volem guanyar de debò. Volem que Catalunya sigui una república i avui no es donen les condicions per tirar endavant una proposta com la que ha fet l'ANC a correcuita", ha afegit Vilagrà. A més, la consellera ha explicat que l'ANC no ha consensuat el termini proposat amb les altres dues entitats.

Segons Vilagrà, els "desitjos i proclames" no acosten a l'objectiu de la independència. En roda de premsa després de dues hores de reunió, la consellera Vilagrà ha defensat que cal "reconstruir confiances" i que l'independentisme "no es pot confondre d'adversaris". Segons ha dit "abans d'avançar en el consens estratègic, cal reconstruir les confiances amb generositat i responsabilitat". Després que l'ANC hagi plantejat a la reunió la "data límit" del segon semestre del 2023 per a declarar la independència, coincidint amb la presidència espanyola de la UE, Vilagrà ha defensat que "a dia d'avui només hi ha una estratègia per a la independència" que és la del Govern. En aquest sentit, ha ressaltat que ha estat avalada per les urnes i que ées una via que es basa en els valors de la democràcia i el diàleg.

Els Pressupostos catalans

Preguntada per la negociació dels Pressupostos de la Generalitat per 2023, Albiach ha respost que els comuns han tingut converses amb el Govern i que el president, Pere Aragonès, haurà de triar entre el programa de Junts i la patronal", que passa segons ella per rebaixar impostos a les rendes majors, o el pla de xoc social que proposen ells. Ha sostingut que hi ha hagut un compliment desigual dels Pressupostos aquest any, davant la propera celebració de la tercera reunió de control dels mateixos, que considera clau perquè "un govern ha de demostrar que té paraula". D'altra banda, s'ha mostrat contrària al projecte del gasoducte MidCat: "No podem aprofitar per intentar ressuscitar macroprojectes que fins i tot la Comissió Europea havien dit que no eren prioritaris", i ha insistit a instal·lar plaques solars en les teulades de Catalunya i molins de vent perquè en 2030 el territori produeixi tota l'energia que consumeix.