El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha emplaçat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a deixar d'acceptar "l'agenda gris" de Junts, a qui ha acusat de pensar només en l'especulació: "S'està imposant el model de Junts, que més que Junts per Catalunya semblen Junts per trinxar Catalunya".

Ho ha dit en una atenció als mitjans aquest divendres des de l'Hospitalet de Llobregat, on ha criticat que el projecte urbanístic PDU Gran Via-Hospitalet suposi destruir Cal Trabal i el seu parc agrari. Per Cid el projecte, que contempla remodelar l'avinguda i soterrar parcialment la C-31, és un exemple més del "model de país gris" que té el Govern, junt amb l'ampliació del Prat o el Hard Rock al Camp de Tarragona, perquè no té en compte les realitats de l'emergència climàtica ni els reptes de país. 

Pressupostos de l'Estat "difícilment no firmables"

No ha estat la única interpel·lació que han fet aquest divendres els comuns a ERC. En una entrevista al diari Ara, la líder dels comuns a la Cambra catalana, Jéssica Albiach, ha dit als republicans que els pressupostos generals de l'Estat són "difícilment no firmables" per les millores que inclouen.

Ha afirmat que contemplen per Catalunya el retorn del pagament de l'IVA i que inclouen la disposició addicional tercera de l'Estat, i ha reivindicat els acords als quals ha arribat Unides Podem amb el PSOE per aquests comptes, com la llei de regulació dels lloguers.

En aquest sentit, ha incidit que "tothom ha de remar per aconseguir més benestar" per als catalans, i ha explicat que en la primera negociació entre socialistes i Unides Podem, han arribat a un punt màxim i que a partir d'aquí "totes les millores que vinguin han de ser benvingudes".

Després d'aprovar-se l'avantprojecte de pressupostos de l'Estat al Consell de Ministres, el govern central va destacar que un dels socis prioritaris per l'aprovació és ERC, sense incloure a Junts. Poques hores després de presentar-se el projecte, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va reiterar la necessitat que l'independentisme faci un front comú per negociar-los, i va assenyalar que a hores d'ara, són necessàries més inversions, fons extraordinaris per la covid, i una cogestió dels fons europeus

Sobre els comptes de la Generalitat, ha explicat que van parlar amb Giró abans d'estiu i els va dir que el soci prioritari seria la CUP, per la qual cosa Albiach ha dit que és "responsabilitat dels partits de la investidura" tirar-les endavant. Ha reconegut que no sap quina és la situació de negociació amb els cupaires, perquè Giró es va comprometre a informar-los del progrés de les negociacions després de la Mercè, però "no ho ha fet", i ha subratllat que "no es pot deixar a Catalunya amb uns pressupostos prepandèmics".

A la imatge principal, David Cid i Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu / ACN