Els comuns han estat la força més votada a Catalunya en les dues últimes eleccions generals espanyoles, les de juny de 2015 i les de desembre de 2016 -les que es van haver de repetir-. De cara a les del 28 d'abril, però, hi arriben coixos. Han perdut Xavier Domènech, que va renunciar a liderar Catalunya en Comú ja fa gairebé mig any. A més, alguns sondejos apunten que PSC i ERC podrien fer el sorpasso als comuns. 

El gran repte d'En Comú Podem -la marca amb què els comuns es presenten a les generals- serà batre's, a la vegada, amb els socialistes i amb Esquerra. Lliurar batalla a banda i banda del tauler, a la vegada, serà un repte de magnitud titànica, perquè implica confrontar discursos sovint antagònics. Trobar la manera de fer-ho és una de les obsessions al quarter electoral dels comuns, on són plenament conscients que definir un bon candidat serà determinant. 

Segons ha avançat el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, aquest dilluns a la tarda es reunirà l'executiva per "activar els mecanismes interns" per escollir el substitut de Xavier Domènech com a cap de llista. I això vol dir fixar un calendari per les primàries, que segons els estatuts s'han de celebrar sempre que hi hagi una convocatòria electoral. Un dels noms que sona des de fa mesos és el de Jaume Asens, un dels homes forts del govern Colau, que manté una excel·lent relació amb Pablo Iglesias. 

L'avançament electoral agafa els comuns en hores baixes, amb pugnes internes en diversos flancs i que té el seu màxim exponent en el corrent crític Sobiranistes, que encapçalen Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. 

L'estratègia per combatre el PSC i ERC

Un dels arguments força que faran servir els comuns és el risc que a can socialista s'imposi el sector susanista que renega d'aliances del PSOE amb els partits impulsors de la moció de censura i que prefereix pactar amb Cs. En aquest sentit, Mena ha qüestionat avui la decisió de Pedro Sánchez de triar, com a primer acte de precampanya "anar a fer-se la foto amb Susana Díaz, que defensa una campanya contra Catalunya i que no vol que l'espai del canvi determini un canvi de rumb al govern espanyol". 

Posen deures al govern Sánchez, que compleixi l'acord assolit amb Podemos perquè els ajuntaments puguin regular els lloguers abusius i que es posi les piles amb la derogació de la LOMCE. És més, els comuns avisen que "si el PSOE pacta amb Cs, el preu serà el model lingüístic de Catalunya". 

Per marcar perfil en front d'ERC, els comuns reivindicaran el seu paper a l'hora de teixir ponts i apostar pel diàleg, amb la defensa d'un referèndum pactat. A més, acusaran els republicans "d'haver renunciat a fer política d'Estat, com han demostrat tombant els pressupostos de Pedro Sánchez". 

Queden menys de dos mesos perquè comenci la campanya electoral. A la roda de premsa d'aquest dilluns al matí, el portaveu de Catalunya En Comú feia broma amb els periodistes preguntant si estàvem preparats pels mesos que vénen. La pregunta és si els comuns ho estan o no. No caldrà esperar gaire per conèixer la resposta.