El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha presentat avui una proposta de “mínims” al PSOE, Podemos, IU i confluències, per tal de desencallar la investidura de Pedro Sánchez. A dos dies perquè el rei Felip VI prengui la decisió de no proposar cap candidat i, per tant, anar a eleccions anticipades el 26 de juny, els valencians volen “acabar amb el bloqueig”, a partir d’un text que asseguren que “pot compartir tothom”.

La fórmula, amb el nom d’"Acord del Prado” s’estructura en trenta epígrafs que recullen des de propostes de rescat ciutadà, com mesures antidesnonaments o la implantació de la renda de ciutadania. També parla explícitament de derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, impulsades per PSOE i PP, o d’una nova llei d’Educació consensuada amb els agents socials.

Menys concrets són pel que fa a la reforma territorial i al conflicte amb Catalunya. Des de Compromís, conscients que és el punt principal de divergència entre PSOE i Podemos, parlen genèricament “d’abordar les crisis territorials des d’una perspectiva democràtica i avançar cap a un model federal”, si bé aposten per reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer el deute històric de l'Estat amb les comunitats autònomes.

També al Rei

La idea que planteja Baldoví serà l’únic bri d’esperança que pot arribar a compartir el monarca quan tanqui la seva última ronda de consultes aquest dimarts. El valencià li ha portat personalment la proposta a la Zarzuela.

“És un últim recurs perquè no diguin que no ho hem intentat”, va afirmar ahir, recordant que és molt similar a “l’Acord del Botànic” de València, pel qual es va constituir un govern d’esquerres. Ara, va dir, “depèn que el PSOE accepti un cop de timó”, en referència a l’acord que tenen subscrit amb Ciutadans.

Gestació

"De bojos". Així ha assegurat Baldoví que ha estat la gestació del document, en una roda de premsa des del Congrés avui. El diputat Ignasi Candela ha afegit que es va coure aquest dilluns a corre-cuita, "davant la inacció dels altres partits", i ha negat que la trobada d'ahir entre la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra i el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, hi tingui a veure. 

"El percentatge d'acord és petit, ho sabem, però entenem que per responsabilitat havíem de fer aquest últim moviment", ha assegurat el portaveu, subratllant que "som qui inclina la balança, però són els altres actors qui han de decidir intentar això". 

La circumscripció de forces a pactar parla només de les esquerres principals, tot i que amb els números a la mà, Compromís ha admès que necessitaria que altres partits facilitessin aquest govern de coalició. Baldoví ha parlat dels nacionalistes bascos i els independentistes catalans, i també ha apuntat que seria "una gran idea" que Ciutadans decidís abstenir-se. 

Les pressions d'última hora poden ajudar. Aquesta és la tesi amb què treballen els valencians. "La pressió i el que escoltem tots els dies al carrer, és que estaria bé que ho intentéssim fins a última hora", ha clamat el portaveu. 

Crítiques

A la compareixença des del Congrés, no han estalviat en crítiques. El PSOE ha estat, consideren, el principal escull per a un pacte "a la valenciana", amb el seu "immobilisme" derivat del pacte amb Ciutadans. Però també Podemos ha fallat en el to d'algunes de les seves intervencions, concretant en la del seu líder, Pablo Iglesias, durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez.

Que davant de la mala maror entre Sánchez i Iglesias, aquests decidissin apartar-se, a Baldoví li seria "igual". Ara bé, "si això, al final, pogués ser la solució, nosaltres encantats". En aquest sentit ha volgut emfatitzar que dins del PSOE hi ha moltes persones capacitades que podrien exercir la funció de president del Govern espanyol. 

Reaccions

Moviments en tots els actors. La iniciativa valenciana ha forçat una reunió d'urgència de l'equip negociador del PSOE a Ferraz. Segons han informat fonts dels socialistes a Europa Press, a la trobada hi participen el secretari d'Organització del partit, César Luena, i el portaveu socialista al Senat, Óscar López. 

Els podemistes també han dit que ho "estudiaran". Als passadissos del Congrés, el secretari de Relacions amb la Societat Civil de Podemos, Rafael Mayoral, ha volgut deixar clar que "sempre" analitzen les propostes que "intenten buscar solucions per la majoria social del país". En aquest sentit, Mayoral ha assegurat que es valorarà "l'oportunitat" de la iniciativa.

Més freds, més distants, s'ho han mirat des d'En Comú Podem. El líder de la confluència catalana, Xavier Domènech, ha criticat que "és una mica estrany que no ens ho hagin dit", en referència que no sabien res de la proposta. Tot i que Domènech ha valorat "la voluntat de Compromís", ja s'ha posat en mode campanya electoral, afirmant que "farem una campanya històrica" i que "podem guanyar aquestes eleccions".