Treballar perquè Catalunya pugui desfer-se d'una fiscalitat expropiada i assolir-ne una d'apropiada. És el compromís i capteniment al qual s'agafa el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i que ha expressat aquest dimecres durant la sessió de control al Govern. El conseller ho ha dit arran d'una pregunta del diputat de Ciutadans Nacho Martín, que ha acusat l'Executiu de no assumir les seves responsabilitats i d'ofegar fiscalment la ciutadania amb gairebé 20 impostos propis. Giró ha desmentit aquesta informació, i ha acusat als partits de la dreta espanyola de difondre aquesta mentida, que ha assegurat que es produeix perquè partits com els taronges comptabilitzen els impostos que han estat anul·lats pel Tribunal Constitucional: "Tenim 10 impostos propis", ha aclarit.

Giró ha recordat que fa tres mesos el Parlament va aprovar, juntament amb els pressupostos, la Llei d'acompanyament on figurava una rebaixa de l'impost de renda pel 80% dels catalans, una rebaixa que ha destacat i que ha assegurat que seguiran treballant en aquesta direcció. En aquest sentit, ha reflexionat que existeixen dos sistemes fiscals, aquells que inverteixen en el territori on es recapten impostos, i un altra on es confisca allò que es recapta: "Hem de treballar per assolir la plena sobirania fiscal del país", ha assegurat.

Traspàs de competències

No ha estat en l'únic moment de la sessió on s'ha parlat de sobiranies i competències. Una vegada més el vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró, ha insistit en la necessitat que el govern espanyol faci un traspàs integral de les competències en política ferroviària. Així ho ha dit Puigneró arran d'una pregunta que li ha fet la portaveu del seu partit, Mònica Sales, que ha reclamat la necessitat de tornar a disposar dels serveis de l'Euromed a l'Aldea, que abans de la covid aturava a l'estació i ara no ho fa. Puigneró ha assegurat que l'octubre de 2021 van traslladar aquesta petició a la Moncloa a través d'una carta que encara no ha obtingut resposta, i ha assegurat que continuaran insistint perquè es torni a habilitar aquest servei en aquesta parada tarragonina. 

El vicepresident ha aprofitat la seva intervenció per recordar que en l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, es recollia que el 70% dels catalans volen que la política ferroviària la gestioni la Generalitat, un element que Puigneró ha assegurat que és un dels grans consensos de Catalunya: "Cal fer cas als catalans, que són savis i intel·ligents, i saben qui volen que gestioni les coses importants del país", ha tancat.