La Mesa del Congrés ha tombat aquest dimarts una petició de compareixença d'ERC perquè el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, expliqués en el Congrés el seu suport al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant de la demanda interposada a Bèlgica pel president a l'exili, Carles Puigdemont, i quatre dels seus consellers, també a l'exili.

El PP, el PSOE i Ciutadans a la Mesa del Congrés han rebutjat la sol·licitud amb l'argument que el poder legislatiu no pot controlar el poder judicial.

Lesmes va enviar el juliol passat una carta als ministres de Justícia, Dolores Delgado, i d'Exteriors, Josep Borrell, en què demanava que donin suport al jutge Llarena duent a terme "les actuacions corresponents per assegurar la integritat de l'acció de l'Estat" i del mateix magistrat.

Demanda civil

En la demanda civil contra Llarena, Puigdemont, processat per rebel·lió i malversació, va denunciar la manera com l'esmentat jutge fa la investigació i, en concret, va afirmar que la seva instrucció del procés vulnera el seu dret a un jutge imparcial i independent, a un procediment judicial equitatiu i a la presumpció d'innocència.

ERC va demanar que Lesmes expliqués aquest suport del CGPJ a un jutge que, segons el seu parer, ha estat parcial en la instrucció del procés. Els representants del PP, el PSOE i Ciutadans a la Mesa del Congrés han rebutjat la sol·licitud perquè consideren que el poder legislatiu no pot controlar el poder judicial, segons van confirmar a Europa Press fonts parlamentàries.