La mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba en el primer dia de la campanya del 26-M ha estat un gerro d'aigua freda. Tots els grans partits, sense excepcions, han lamentat l'adeu inesperat de qui va ser vicepresident espanyol i secretari general del PSOE. Fins al punt que molts dels actes electorals previstos per a aquest divendres han estat anul·lats en una mostra de condol. El PSOE, el PP, Unidas Podemos i Ciutadans ho han anunciat. Tots excepte Vox. El president Pedro Sánchez també ha cancel·lat tota la seva agenda per estar al seu costat i acompanyar la família. El tractament ha estat amb honors d'Estat.

Un cop el president en funcions ha signat un decret, a les vuit del vespre ha entrat en vigor el dol oficial per la mort de Rubalcaba, que s'allargarà fins a la mitjanit de diumenge. Totes les banderes a mig pal en els edificis públics i els bucs de l'Armada.

Pocs minuts més tard, el seu fèretre ha estat rebut entre aplaudiments massius al Congrés dels Diputats, on s'instal·la fins aquest dissabte al migdia la capella ardent. A l'escalinata de la carrera de San Jerónimo l'esperaven les principals autoritats del país, començant pel president espanyol, la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, i la vídua Pilar Goya. Alguns dels visitants, como l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, no han pogut contenir les llàgrimes. Els cos ha entrat dins a espatlles de policies nacionals i guàrdies civils amb l'uniforme de gala i per la porta dels lleons, que només s'obre per a ocasions especials com l'assistència dels reis.

Les cues de ciutadans que s'han format als afores del Congrés durant tota la tarda i nit han estat llargues. El PSOE també ha habilitat un llibre de condolences a la seva seu del carrer Ferraz.

feretre rubalcaba congres efe

Ha estat la notícia de la jornada. Després del Consell de Ministres d'aquest divendres, Sánchez tenia previst viatjar a Barcelona per acompanyar el rei Felip VI a la fira de l'automòbil i participar en un acte del PSC. Però de bon matí ha deixat la seva agenda lliure per seguir l'evolució del seu predecessor. Un cop s'ha conegut la mort definitiva, s'ha desplaçat immediatament des del Palau de la Moncloa fins a l'Hospital Puerta de Hierro, a Majadahonda (Madrid).

El dirigent espanyol l’ha descrit com un “home d’Estat i socialista compromès”, i li ha agraït la seva tasca en “el final d’ETA i grans avenços socials”, que assegura que porten la seva firma. “Tots, Espanya i el PSOE, estarem sempre en deute amb tu”, ha escrit en un missatge al seu compte de Twitter.

Els socialistes han cancel·lat la majoria dels seus actes de campanya per a aquest divendres i dissabte. Altres, com el previst pel PSC en principi amb Sánchez i la ministra Meritxell Batet, seran reconvertits en un “homenatge a Rubalcaba”.

La Casa Reial s'ha mostrat "profundament entristida" per l'adeu de Rubalcaba. Durant les últimes hores de vida, el rei Felip VI ha estat en contacte amb la dona de l'exdirigent socialista. Acompanyat de la reina Letizia, ha assistit a la capella ardent del Congrés dels Diputats.

reis capella ardent rubalcaba

Els presidents Quim TorraRoger Torrent també s’ha sumat a l’onada d'afecte. “Envio una forta abraçada als seus estimats i a la família socialista, especialment al president Pedro Sánchez i a Miquel Iceta”, ha escrit Torra a Twitter. Joan Tardà ha expressat el seu condol i ha lloat la seva "relació de respecte" tot i els "sovintejats desencontres".

En declaracions als mitjans, l'expresident Artur Mas ha reconegut la intel·ligència de Rubalcaba: "Era un home d'una gran agudesa mental". Mas també ha apuntat que l'exdirigent socialista era "temible pels seus adversaris polítics, però alhora d'esperit afable i cordial".

El cap de l’oposició, Pablo Casado, també s’ha solidaritzat amb l’entorn de Rubalcaba. “El meu condol més sentit per a la família i els companys d’Alfredo Rubalcaba”, ha dit el líder del PP sobre l’exvicepresident espanyol, de qui ha dit que és “una figura fonamental per al socialisme i un gran servidor públic de la política espanyola”. Segons la direcció del PP, Casado ha estat dels primers que aquest mateix divendres ha visitat la capella ardent. També ha esborrat l'agenda de campanya per divendres.

Per la seva part, Ciutadans ha anunciat que anul·la tots els seus actes de campanya previstos per aquest divendres. Albert Rivera ha descrit l’exdirigent socialista com “una figura rellevant de la democràcia espanyola, un polític intel·ligent i un gran parlamentari a qui trobarem molt de menys”. Aquest dissabte anirà a la capella ardent.

Podemos també ha buidat la seva agenda de campanya d'aquest divendres com a mostra de condol. També Más Madrid, el partit de Manuela Carmen i Íñigo Errejón. El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha enviat un missatge de suport a través de les xarxes socials. També s'ha deixat veure per la capella ardent amb altres dirigents del partit.

L’expresident Mariano Rajoy, amb qui va ser adversari polític, també ha destacat el seu paper d’estadista. “Alfredo Pérez Rubalcaba ha estat una de les personalitats més importants de la recent història d’Espanya i com a tal mereix ser honorat i reconegut”, ha dit Rajoy. “Va ser un home d’Estat i un adversari digne de respecte i admiració”, ha afegit.

Una hora abans de fer-se pública la seva mort, la portaveu en funcions Isabel Celaá ha comparegut visiblement emocionada, amb la veu trencada, després de la reunió del Consell de Ministres. Ha recordat que amb ell comparteix, amistat, principis i compromisos. “Aquesta és la mateixa sala, la mateixa taula, que va utilitzar durant tant de temps”, ha dit.

Vox, l’excepció

Hi ha hagut una excepció que ha trencat la norma: ha estat la de l’extrema dreta de Vox. Si bé ha emès un comunicat on comença donant el condol als seus familiars, amics i companys, aquí acaba tot. No anul·la els seus actes de campanya. “Entenem el cessament d’actes de campanya d’altres formacions que van mantenir contactes institucionals amb Rubalcaba, però no ha estat així en el nostre cas en ser un partit de nova creació que no va mantenir cap contacte amb l’exministre socialista”, justifiquen. De la mateixa manera, tampoc no assistiran a la capella ardent, “on entenem que han d’estar-hi els seus familiars, amics i persones properes".