El jutge de l'Audiència Nacional que s'encarrega de la instrucció del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, ha rebutjat aquest dimarts investigar l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal per l'operació 'Kitchen'. Tot i això, sí que ha decidit crear una nova peça separada per incorporar les informacions publicades en alguns mitjans de comunicació que guarden amb la macrocausa anomenada 'Tándem'. En una interlocutòria d'aquest mateix dimarts, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 ha rebutjat la petició que va fer la Fiscalia Anticorrupció i ha pres la decisió de no investigar qui també va ser ministra durant el govern de Mariano Rajoy pels últims àudios publicats; que la situen mantenint converses amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, en relació amb el presumpte espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Dit això, el jutge García-Castellón ha acordat incoar una nova peça separada -la número 34- a la que incorporarà les publicacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació i altres canals de difusió pública de dades relacionades amb la investigació en el marc de 'Tándem' per a, si escau, requerir aquesta informació al mitjà que correspongui per a la seva unió al procediment. Segons el jutge de l'Audiència Nacional, les publicacions d'informacions relacionades amb la present causa que s'han anat coneixent fins ara exigeixen, d'entrada, una tasca de recopilació i anàlisi, amb la finalitat de determinar si les publicacions que han anat apareixent corresponen amb material aprehès i analitzat, o si es tracta de noves dades no conegudes. En aquest segon cas, assenyala, seria convenient determinar la rellevància que pogués tenir en el procediment.

La decisió del magistrat arriba després que la Fiscalia Anticorrupció demanés que s'investiguessin tots aquests àudios relatius al presumpte espionatge que va patir Luis Bárcenas, exresponsable dels comptes del PP. Ho va demanar així el Ministeri Públic després que García-Castellón li donés trasllat d'un escrit presentat pel PSOE en aquest sentit perquè manifestés la seva opinió.

Els socialistes es referien als àudios publicats per El País, en els quals Cospedal demanava a Villarejo, en una conversa de gener de 2013, "parar" l'assumpte de "la llibreteta" de Bárcenas, expressant la seva preocupació perquè els papers de l'extresorer estiguessin a les mans de periodistes. Per a l'acusació popular del PSOE, els enregistraments publicats posen de manifest la participació de l'exdirigent popular a l'operació 'Kitchen', per la qual cosa entén que, "si els indicis no eren suficients", ara "s'obre la possibilitat d'investigar els àudios, comprovar la seva veracitat i, en funció del que es descobreixi, processar o netejar el nom de la senyora Cospedal".