El boicot promogut pel PNB al Congrés ha prosperat finalment i el Partit Popular (PP) s'ha vist forçat a retirar la candidatura de l'exministre de l'Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz, per presidir la comissió d'Exteriors. Segons ha pogut saber El Nacional, els bascos van aconseguir la col·laboració del PDECat per pressionar fins a altes hores de la nit d'aquest dimarts perquè el PSOE no assistís a la votació de la comissió. Davant la possibilitat de patir un escarni públic, el PP ha decidit retirar la candidatura de l'exministre i l'expresident Jesús Posada podria tornar a presidir l'òrgan.

És per aquest motiu que el mateix PP ha proposat a la comissió ajornar la decisió amb l'objectiu que el PSOE "recapacités", segons expliquen fonts populars a El Nacional. Amb aquesta idea, el president en funcions de l'òrgan, el socialista Eduardo Madina, ha decidit sotmetre a votació l'ajornament. Sembla que un seguit de grups haurien acceptat aquesta idea i la proposta ha comptat amb el suport del Partit Popular, PSOE, Unidos Podemos, Ciutadans, ERC i el PDECat. Com avançava aquest diari, des d'Esquerra volien votar el candidat de Podemos, Pablo Bustinduy, davant la manca d'alternativa, però finalment s'han sumat al boicot.

Precisament, s'hi podria apreciar un xoc d'estratègies creuades, amb conseqüents rèdits electorals, entre Unidos Podemos i el PSOE per una banda, i entre ERC amb el PDECat. Fonts republicanes expliquen a aquest diari que desconeixien si PNB i els demòcrates catalans anirien a la comissió, i per això s'havien centrat en el candidat alternatiu com a forma de protesta. Al seu torn, el portaveu de la formació morada Íñigo Errejón, i el mateix diputat Bustinduy en qüestió, afirmaven que el PSOE no volia presentar un altre candidat, que hauria comptat amb els vots del partit de Pablo Iglesias. 

Els tuits de Sánchez i Munté

Una altra teoria –que fonts socialistes no volen aclarir a aquest diari– és que el tuit de l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dimecres al matí hagi detonat l'estratègia del PSOE. Aquesta lectura s'hauria de fer en clau interna, davant la possibilitat que Sánchez aconsegueixi el control del lideratge de Ferraz una altra vegada. Segons expliquen fonts parlamentàries a El Nacional, l'estratègia del PNB i el PDECat estava trobant dificultats per prosperar. La qüestió és que el tuit de la portaveu del Govern i membre dels demòcrates catalans, Neus Munté, aquest matí –després d'una jornada de pressió– contrarrestraria la idea que l'efecte dels nacionalistes és el que hauria portat a aquest resultat finalment.

El fet és que els socialistes no volien trencar l'acord amb el PP de respectar el seu candidat en una presidència que els corresponia. Però la pressió de les darreres hores –i l'amenaça que Unidos Podemos s'erigeixi com l'oposició real al PP– els ha portat a actuar en aquest sentit. Segons expliquen fonts socialistes, tant des de la gestora del PSOE com des del grup al Congrés s'ha comunicat aquest matí al govern central i al PP que el PSOE estava disposat a presentar un candidat alternatiu per presidir la comissió amb el compromís que si hagués sortit elegit, hauria dimitit amb la idea que el PP en proposés un altre.

El rebuig dels grups no s'ha fet esperar a la comissió. El principal argument esgrimit entre la majoria d'ells ha estat el fet que l'exministre hagués estat involucrat en les escoltes de l'Operació Catalunya, o el presumpte fet que hagués endegat una "policia política", com acostumen a defensar la formació morada i els socialistes. En aquest cas, la formació d'Albert Rivera s'ha afegit al boicot, principalment perquè no trobaven convenient que el president Mariano Rajoy "recol·loqui" exministres en presidències de la cambra, com explicava el portaveu Juan Carlos Girauta aquest dimecres.

"Com un gerro xinès"

El Partit Popular busca recol·locar l'exministre involucrat en les escoltes de l'Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz, en una altra comissió al Congrés dels Diputats, un cop ha estat rebutjat i retirat per a la presidència de la d'Exteriors. Segons ha pogut saber El Nacional, a partir de fonts socialistes i del PDECat, es buscava cedir-li el lloc a la del Tribunal de Comptes, i per aquest motiu el PP ha demanat també l'ajornament d'aquesta comissió, com així s'ha produït sense donar explicacions un cop la presidenta en funcions de la mesa ho ha adreçat als diputats de l'òrgan.

Fonts socialistes indiquen que el PSOE havia advertit el PP que si el proposaven, presentarien candidat alternatiu amb el compromís de dimitir quan el PP proposés un altre nom. La qüestió és que la persona per a aquesta altra comissió era una altra. L'estratègia popular ha desconcertat els grups, fins al punt que un diputat d'Unidos Podemos ha assegurat que no era lícit buscar una altra sortida per al ministre "com si es tractés d'un gerro xinès". Alguns diputats també han fet sorna sobre que ja només quedaven dues comissions aquest dimecres, però el PSOE nega en rodó que li donin suport.

"Cap qüestió personal"

Davant les crítiques, Jorge Fernández ha subratllat que està a disposició del Grup Popular per a la decisió que prengui. L'exministre ha assegurat al passadís que la cambra que no posarà "problemes" si el seu partit decideix apartar-ne la candidatura a qualsevol Presidència, perquè ell no ho hauria demanat, ni s'hauria posat en política per obtenir càrrecs, ni tampoc vol fer-ne una qüestió personal. El fet és que l'extitular d'Interior ha titllat el PSOE "d'impresentable" per no haver complert l'acord en virtut del qual els grups no decideixen el candidat de cap altre per a les presidències repartides.