Esquerra Republicana considera donar suport al diputat de Podemos, Pablo Bustinduy, si res no canvia i si la formació morada finalment el presenta com a candidat per presidir la comissió d'Exteriors al Congrés. Segons ha pogut saber El Nacional, aquesta és la manera que han trobat des d'ERC per protestar contra l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz per les escoltes de l'Operació Catalunya. Per part del PDECat, les fonts consultades expliquen que també podrien plantejar-se a un alternatiu –no han decidit quin– en cas que el boicot promogut pel PNB no prosperi.

Tanmateix, fonts d'ERC han explicat a aquest diari que no haurien tingut inconvenient a respectar que el Partit Popular mantingués la presidència, en virtut de l'acord subscrit a l'inici de la legislatura. Com reivindica el PP, tots els grups es van comprometre a cedir-la-hi. Ara bé, des de Podemos i des d'ERC consideren que llavors no es coneixia que Jorge Fernández seria la proposta del PP i això "ho canvia tot". De fet, abans comandava l'òrgan l'expresident del Congrés Jesús Posada, però el president Mariano Rajoy va voler col·locar-lo com a sortida política, un cop cessat a Interior.

Ara bé, la decisió de Podemos i ERC no alteraria la votació d'aquest dimecres a les 10:30h. El PSOE ja ha explicat que s'abstindran –no existeix el vot en contra– per "protestar", però en cap cas donarien suport a una persona alternativa perquè respecten l'acord amb el PP. "Allà ells" deia Antonio Hernando en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus. Al seu torn, C's afirma que s'abstindrà perquè no veuen "el més adequat" que Rajoy recol·loqui exministres. Podemos ho reprova i afirma que ells haurien votat un candidat socialista, però aquests s'hi van tancar en rodó, segons Íñigo Errejón.

PDECat, el boicot o "l'alternatiu"

L'altra alternativa per escenificar algun tipus de desacord és la del PNB, que assegura que no participarà per intentar evitar el quòrum. És a dir, en la votació: o bé, no assistint-hi, o bé, anant-hi però no votant res. De fet, els nacionalistes bascos havien estat els instigadors d'una espècie de boicot, en virtut del qual el portaveu Aitor Esteban proposava no assistir-hi, element que invalidaria la votació i permetria ajornar-la. Si aquesta proposta pogués prosperar, fonts d'Esquerra diuen que podrien sumar-s'hi, en comptes de donar suport a Podemos.

Per la seva banda, fonts del PDECat han explicat a El Nacional que el PNB estaria treballant "molt intensament" per aconseguir que el PSOE no assisteixi a la comissió d'exteriors, així com tampoc la resta de grups. "Si el PSOE fos coherent amb la reprovació, no hi assistirà. Aleshores no hi ha quorum i no hi ha comissió" diuen les fonts consultades. El PDECat creu que aquesta sortida seria "més política". Així les coses, estarien disposats a votar un candidat alternatiu, tot i que encara no han volgut fer explícit quin seria aquest, si el de Podemos o un altre.

Davant d'aquest escenari, el candidat en qüestió sembla viure aliè al rebuig dels grups. Jorge Fernández ha dit en unes declaracions al Congrés dels diputats que no entén la polèmica. "No li veig molt sentit, però respecto el dret que té cada diputat i els grups a fixar la posició que considerin oportuna, encara que jo no la comparteixi; estan en el seu dret", ha dit. En conseqüència, sembla que el PP es tornarà a quedar sol, un cop més, defensant que Fernández Díaz "és el candidat més qualificat" i per situar-lo en aquesta posició, amb una comissió d'investigació prevista per l'Operació Catalunya i un vot de reprovació a la comissió d'Interior.