Contradiccions entre la Comissió Europea i el govern espanyol sobre la crisi de l'Open Arms. En una roda de premsa celebrada aquest dimarts, el portaveu de la Comissió Europea Carlos Martin Ruiz de Gordejuela ha assegurat que no han rebut cap mena de petició de cap país per coordinar el desembarcament dels 121 migrants que porten cinc dies al Mediterrani a bord de l'Open Arms.

D'aquesta manera, la versió europea deixa al descobert que les paraules expressades aquest dilluns pel ministre de Foment, José Luis Ábalos, no han anat més enllà de declaracions davant dels mitjans de comunicació. El ministre va assegurar que la posició d'Espanya davant la crisi era emplaçar la Comissió a coordinar la rebuda dels migrants i repartir-los per diversos estats membres. Tot i això, des de Moncloa no s'hauria fet cap petició formal a la Comissió Europea per tirar endavant aquest pla.

Escolteu la resposta del portaveu de la Comissió a partir del minut 3:50.

Preguntat per la crisi, Ábalos assegurava ahir davant dels mitjans que Espanya "apel·lava a la Comissió  Europea" que intervingués, cosa que, com s'ha vist, no s'ha traslladat al terreny institucional. "La immigració és una política de la Comissió Europea", es defensava, afegint que "Espanya està fent un esforç de contenció de la immigració molt important". 

L'Open Arms va rescatar el passat dijous 1 d'agost 124 migrants de dues pasteres diferents que navegaven a la deriva en ple Mediterrani Central. Des d'aleshores, només tres van poder ser evacuades en port italià a causa del seu avançat estat de gestació. L'ONG ha sol·licitat en diverses ocasions desembarcar en port segur sense rebre, fins ara, una resposta positiva per part d'un estat europeu.

Per contra, el president de la Generalitat, Quim Torra, va posar a disposició de l'ONG els ports de Catalunya per acollir els migrants. "Davant de situacions de bloqueig com l'actual, els ports de Catalunya sempre estaran a la vostra disposició", va comentar. A la seva proposta, s'hi han sumat altres governs que també s'han obert a col·laborar en l'acollida dels migrants com el País Basc, el País Valencià i Extremadura.