L'entitat espanyolista Societat Civil Catalana i la delegació de Ciutadans a Europa han demanat aquest dijous a comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, que faci complir la sentència del 25% en castellà a les escoles catalanes amb la mateixa fermesa amb la qual imposa l'estat de dret a països com Polònia o Hongria. Els representants dels dos grups unionistes, el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, i l'eurodiputat José Ramón Bauzá s'han reunit amb Reynders a Brussel·les durant quaranta-cinc minuts. Després de la reunió han exigit que la justícia europea "obligui" el govern espanyol a complir la sentència del TSJC i que "estigui atenta" davant qualsevol incompliment. A banda de l'ofensiva al català, SCC també ha exigit el compliment de les euroordres contra els líders independentistes exiliats. 

"Persecució lingüística"

Per la seva part, Bazá ha denunciat la "persecució lingüística que molts ciutadans espanyols sofreixen diàriament". En aquest sentit, Cs ha instat la Comissió Europea que "conegui de primera mà les polítiques injustes i discriminatòries dels independentistes". Ciutadans creu que Brussel·les ha d'"intervenir" a Catalunya perquè es respecti el dret a estudiar en castellà, ja que aquest és "un dret constitucional" que la Generalitat ha reprimit "amb la supervisió del Govern d'Espanya". Pel que fa al cas de la família de Canet que va imposar el 25% de castellà en una sola classe de P5, Bazá ha lamentat la "brutal persecució" que es fa del nen en qüestió i que "la ciutadania espera que Europa prengui cartes en l'assumpte per a defensar l'Estat de Dret, la igualtat davant la llei, com ho fa en altres Estats membres". 

Polònia i Hongria

Per a SCC, la UE hauria de demostrar la mateixa fermesa amb la imposició del castellà a l'escola catalana com ho fa amb l'estat de dret a Polònia i Hongria. Segons Sánchez Costa, incrementar l'ús de la llengua castellana a les aules de Catalunya és una qüestió d'"igualtat d'oportunitats", i ha assegurat que el 25% d'hores lectives en castellà és "el que volen la majoria de catalans". "Ningú pot entendre que la llengua majoritària dels catalans, l'espanyol, no es pugui donar ni en un 25%. Això només s'explica pel sectarisme i el supremacisme", s'ha queixat Sánchez Costa a la sortida de la reunió. SCC també ha denunciat a la CE que els jutges a Catalunya pateixen "assetjament" i que, en general, l'"erosió" de l'estat de dret català és comparable al de països expedientats com Polònia o Hongria. Sánchez Costa també ha aprofitat l'ocasió per traslladar a Reynders "la importància que les euroordres es compleixin", referint-se als líders independentistes perseguits pel procés. A parer seu, no fer-ho pot "col·lapsar" el sistema judicial europeu. El TGUE va confirmar el mes passat que les ordres de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan suspeses. 

 

Foto principal: la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / Europa Press