El conseller a l'exili Toni Comín ha assegurat que "negar el principi d'autodeterminació encén els conflictes". A propòsit del conflicte entre Etiòpia i la regió del Tigray, Comín ha afirmat davant del Parlament Europeu que obviar l'autodeterminació "no garanteix la pau, ni resol els conflictes".

Comín a través del conflicte d'Etiòpia ha defensat el dret a l'autodeterminació i ha argumentat que negar-lo agreuja els conflictes i no garanteix la pau. L'eurodiputat de Junts ha argumentat que la solució de la disputa a Etiòpia passa per acceptar "la realitat plurinacional" del país i pel "reconeixement del dret a l'autodeterminació". L'eurodiputat ha demanat fer autocrítica i ha assegurat que es va reconèixer l'Estat etíop "deixant enrere l'organització d'un Estat federal i el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat etíop".

Euroordres

El conseller a l'exili pot parlar tranquil des de l'hemicicle del Parlament Europeu perquè el TGUE es va pronunciar a favor seu: El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) insisteix que les euroordres contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg. Amb aquest argument, el vicepresident del TGUE ha desestimat de nou la petició dels polítics independentistes exiliats que se suspengui l'aixecament de la seva immunitat. Aquesta mesura va ser sol·licitada pels tres eurodiputats després de la detenció de Puigdemont a l'Alguer el passat 23 de setembre.

El vicepresident del TGUE assegura que el procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la petició de les qüestions prejudicials, que això és conseqüència directa del plantejament de la citada petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte.

Avís al Suprem

El TGUE avisa que el Suprem coneixia aquesta situació de suspensió i que "els seus efectes són vinculants per a les autoritats nacionals incloses les judicials, sense necessitat de decisió específica per part seva". Això no obstant, quan Puigdemont va ser detingut a l'Alguer, el Suprem va assegurar que l'euroordre seguia vigent i va demanar l'extradició del líder independentista.

En aquest sentit, el Tribunal General de la UE adverteix que "en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les euroordres de detenció" contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

 

Imatge principal: Toni Comín a l'Eurocambra. - ACN