Una setmana després de l'inici dels comicis per escollir els 121 membres de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, el conseller Toni Comín ha fet una valoració no només del procés electoral i els resultats d'aquests, sinó també de la "consistència política" que atorga a aquesta entitat el fet d'haver configurat un parlament. Això, sumat "als alts índex de participació" - comparat amb els processos electorals interns d'altres entitats - i a l'elevat nombre d'inscrits (més de 100.000), ha portat l'eurodiputat a afirmar que el Consell "és la primera organització independentista de Catalunya". 

És més, en una entrevista al programa Estat de la Nació, a teve.cat, Comín ha assegurat que "el que va passar diumenge és bo per tot el procés independentista". "Ha arribat un actor nou que contribuirà molt [...] Li hem donat a una consistència política", ha continuat. Tal com va fer la nit que es van donar a conèixer el llistat amb els escollits, el conseller ha manifestat la seva satisfacció respecte al "desenvolupament de tots els elements del procés electoral". "Va ser molt viu, amb molts debats i un molt bon nivell de discussió", ha dit. 

Valoració positiva de la participació

Preguntat sobre el percentatge de votants (el 26% del cens total o, cosa equivalent, 22.584 persones), ha recalcat que es tracta d'una xifra molt positiva si tenim en compte "l'estat d'ànim de les bases independentistes" i la manera amb la qual funcionen "aquests procediments". En aquest sentit, ha declarat que "el percentatge de votació acostuma a ser similar o inferior. Si fem aquesta anàlisi comparativa, el consell surt molt ben parat". 

 

estat de la nació entrevista toni comin

El conseller Toni Comín i el presentador Eduard Berraondo /  teve.cat

 

Majoria de dones

D'altra banda, ha valorat el fer que l'Assemblea sigui "el parlament amb el percentatge de presència de dones més alt d'Europa", una dada que qualifica d'inèdita. Aquestes xifres - ha revelat - no es deuen a l'establiment del "sistema electoral que garantia la paritat", ja que, després d'una anàlisi, han observat que "el resultat hagués estat pràcticament idèntic". 

Un nou reglament

Finalment, en referència a les següents passes del Consell, Comín ha afirmat que, primer, s'haurà de validar de forma provisional el reglament fundacional amb el qual l'entitat ja compta - el que utilitzaran en la sessió constitutiva. Tanmateix, es tracta només d'una fase de transició: "després hi haurà temps per aprovar un de nou", ha conclòs. 

 

 

 

Imatge principal: El conseller Toni Comín en el programa Estat de la Nació / teve.cat