El nom del candidat que haurà d’optar la setmana vinent a la presidència de la Generalitat fa temps que està en dansa. Abans fins i tot que es convoquessin les eleccions  del 27S. Avui, però, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha començat els contactes amb els grups parlamentaris per decidir quin candidat és el que té més possibilitats de sortir escollit. Junts pel Sí insisteix que el seu candidat és Artur Mas i la CUP que hi ha més noms possibles. Ara per ara, hi ha poca confiança que la setmana que ve es designi un president ni en la primera ni en la segona votació, que se celebraria 48 hores més tard. Mai una investidura s'havia vist envoltada de tanta incertesa.

Els darrers dies la remor de les converses entre JxSí i la CUP ha provocat tota mena de conjectures sobre els termes de la negociació. Hi ha alguns prou coneguts, com la presidència coral que apareix i desapareix de les converses; altres més difosos es diuen a porta tancada però ressonen, amb més o menys intenció, fora de les reunions. Aquí apareixen propostes per investir altres candidats, habitualment noms independents, des de Raül Romeva fins a Muriel Casals, però també el de la vicepresidenta en funcions, Neus Munté.

Moltes opcions

Romeva, que lidera per part de JxSí les converses amb la CUP, s'ha limitat a assegurar els darrers dies que hi ha moltes opcions damunt la taula i que s’estan estudiant totes les variables possibles. Malgrat aquesta voluntat de discreció, les especulacions no fan més que créixer.

Aquest matí, els representants de la CUP Antonio Baños i Anna Gabriel han insistit, després de reunir-se amb Forcadell, que “hi ha altres opcions que no pas Mas”. Durant la reunió, han posat damunt la taula noms que consideren "viables" per desllorigar el procés, i no han volgut donar per tancada la possibilitat que la setmana vinent hi hagi la investidura. Tant a l'entrevista com a les declaracions davant la premsa han acudit els dos representants de la CUP, tot i que habitualment acostuma a participar només el president del grup.

El TC no aturarà el ple

Qui no tenia avui reunió però ha volgut dir la seva ha estat el president del grup de JxSí, Jordi Turull. El dirigent convergent ha reiterat de nou que el candidat del seu grup és Artur Mas i, ha desestimat les especulacions que parlen d’una presidència honorífica amb vicepresidències potents. “El president de la Generalitat no serà un florero”, ha assegurat.

En realitat, Turull no tenia intenció d’entrar a l’esbarzer de la investidura. La seva compareixença a peu dret davant dels mitjans era per un altre motiu: la presentació per part de Ciutadans, PP i PSC de sengles recursos d’empara al Tribunal Constitucional contra el debat de la proposta de resolució de JxSí i la CUP que declara engegat el procés per a la creació de l'Estat català.

Turull ha subratllat la voluntat de Junts pel Sí de tirar endavant la resolució i el ple, sigui quina sigui la decisió del TC. No obstant, s'ha mostrat convençut que l'Alt Tribunal no impedirà la celebració del ple, atès que això seria, a parer seu, "una tupinada" i l'"estocada final al seu prestigi".

Iceta, Arrimadas i Albiol al TC

Chacón volia ser al TC

Els responsables dels grups parlamentaris de Ciutadans, PP i PSC, Inés Arrimadas, Xavier García Albiol i Miquel Iceta, s'han presentar plegats davant del TC al migdia. Segons algunes fonts, també la cap de llista del PSC a les generals, Carme Chacón, hauria expressat l’interés per ser present en la imatge, la qual cosa ha estat rebutjada per populars i Ciutadans.

El recursos al·leguen que la proposta de resolució vulnera l’Estatut i la Constitució. C’s i PP reclamen a més mesures cautelars perquè no se celebri el ple. El Constitucional decidirà demà mateix sobre aquest punt, que provocaria, de facto, la suspensió del ple previst per a dilluns, així com sobre l'admissió o no a tràmit dels recursos.