L'independentisme comença a escalfar motors per posar rumb a Madrid el proper 16 de març a Madrid. Davant el judici al procés que està tenint lloc aquests dies al Tribunal Suprem, en aquests moments amb les declaracions de testimonis de l'aleshores govern espanyol que abonen el relat de violència per part d'independentistes i que neguen les càrregues de l'1 d'octubre, l'indignació és cada cop més creixent entre molts independentistes que ja han començat a comprar els bitllets per assistir a la mobilització.

De moment, ja hi ha centenars d'autobusos i tres AVE plens. L'objectiu dels convocants és superar els 45.000 assistents que els partits de dretes van aconseguir portar fins a la plaça de Colón de la capital espanyola en contra del diàleg amb Catalunya. De moment, sembla que la preparació de l'esdeveniment va a bon ritme i que la fita es podrà aconseguir.

Qui organitza la manifestació?

La marxa està organitzada per l'ANC i Òmnium, però també té el suport dels partits independentistes -JxCat, ERC, la CUP, la Crida, el PDeCAT, Demòcrates i els comuns crítics agrupats en la plataforma Sobiranistes. A més, també s'hi han sumat algunes associacions com l'Associació Catalana pels Drets Civils -la que representa els familiars dels presos-.

Manifestacio Madrid

Quin és el recorregut de la manifestació a Madrid?

La manifestació començarà a les sis de la tarda del dissabte 16 de març d'Atocha -la principal estació de tren de la ciutat i la que connecta amb Barcelona a través de l'AVE-. D'allà, la marxa recorrerà el passeig del Prado per arriba a Cibeles -font emblemàtica del madridisme i plaça on està ubicat l'ajuntament de la ciutat-. Allà és on es faran els parlament. Es tracta d'un recorregut d'aproximadament 1,4km.

Com anar a Madrid?

Autobús

Com ja és habitual, les territorials de l'ANC estan organitzant autobusos per fer el trajecte. De moment, ja hi ha uns 300 autobusos contractats -un nombre que ja supera la gran concentració de Brussel·les de 2017- i algunes territorials estan augmentant significativament les places previstes davant la gran afluència de gent que els està contactant. 

Els bitllets per assistir-hi es poden adquirir a les territorials de l'Assemblea de cada municipi o barri, en el cas de Barcelona. El preu de cada un és diferent, ja que va en funció de la companyia que s'ha contractat i del servei que es donarà, però van des dels 30/40 fins als 120 euros, en els casos que també s'ofereix una nit d'hotel per dormir després de la manifestació.

A mode d'exemple, la territorial del barri de les Corts de Barcelona ofereix una anada i tornada el mateix dia per 45 euros, que surt de la capital catalana dissabte 16 a les 7 del matí i arriba a la mateixa hora del dia següent. 

Altres, com per exemple la llibreria Les Voltes de Girona també ofereix dues opcions per anar a la manifestació. Una anada i tornada amb autobús per 65€ i una altra igual però amb una nit d'hotel i tornada l'endemà per 125€.

AVE

Per aquells que no volen passar-se set o vuit hores en un autobús i que prefereixen pagar una mica més, també hi ha l'opció d'anar-hi per compte propi en AVE. Això sí, cal córrer una mica si es vol aconseguir el bitllet ja que els trens van força plens. Dels nou AVE que hi ha programats per dissabte 16 de març en una hora prudent per assistir a la manifestació, tres ja estan complets. La resta ronden els 100 euros només anada. 

També hi ha evidentment, l'opció d'anar-hi divendres i quedar-se a dormir. En aquest cas, els preus van des dels 66 fins als 127 euros. Els preus de tornada diumenge 17 són similars.

Avió

En el cas dels avions, on hi ha molta més oferta, també n'hi ha que ja van molt plens i altres que tenen preus força més cars dels habituals, casuístiques que tenen lloc quan puja la demanda. Els preus, doncs, van des dels 86 fins als 140 euros, només anada, més que un cap de setmana normal quan oscil·len de mitjana entre els 50 i els 100 euros. Agafant la tornada diumenge el més barat val uns 150 euros.

Vehicle propi i mitjans col·laboratius

Finalment, i com és obvi, a Madrid s'hi pot anar tranquil·lament amb cotxe. Es tracta d'un trajecte de 624 km que es pot fer amb unes sis hores de cotxe sense parades i per uns 100€ anada i tornada amb combustible i peatges. Finalment, també hi ha altres opcions com Bla Bla Car, l'aplicació per compartir trajectes en cotxe, on hi ha trajecte previstos per uns 30 o 40 euros per trajecte.