Després d'un any de letargia, Torra ha decidit ressuscitar la taula de partits catalans, que a més del Govern de la Generalitat incorpora JxCat, ERC, PSC i comuns. La reunió ha arrencat poc després de les 5 de la tarda. L'última vegada que van citar-se, el 5 de febrer de 2019, els participants van acordar veure's cada mes i van aprofundir en la figura d'un relator. Cinc dies després arribaria la manifestació de les tres dretes a la Plaza Colón, que juntament amb l'esmena a la totalitat d'ERC i PDeCAT als pressupostos del PSOE, acabaria dinamitant el primer intent d'entendre's dels governs de Sánchez i Torra.

A partir d'aquell moment es precipitarien els esdeveniments: avançament electoral a Espanya, judici als líders independentistes, sentència demolidora, els carrers a Catalunya cremant contra les condemnes, repetició electoral, el PSOE abraçant el discurs de Cs, enfonsament de Rivera, creixement meteòric de VOX, reconciliació amb Iglesias de Sánchez i gir camaleònic del seu discurs per lligar la investidura, pacte PSOE-ERC, inhabilitació de Torra i primer govern de coalició en democràcia. 

Primer assalt després de Colón

El nou escenari polític situa a l'horitzó més immediat l'activació imminent d'una taula bilateral per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. La reunió d'aquest divendres hauria de servir, precisament, per sondejar i recollir les propostes de cadascun dels actors que hi participin sobre la resolució del conflicte polític. El conclave arriba dos dies després que els partits i entitats independentistes consensuessin en una reunió a Palau que la negociació amb Madrid ha de pivotar sobre l'autodeterminació i l'amnistia

La trobada d'avui serà un assaig de la futura negociació entre el govern de la Generalitat i el de l'Estat, que segons l'acord PSOE-ERC s'hauria d'engegar aquest mes de gener. En aquell espai, PSC i comuns formaran part de l'altra banda de la taula, com a membres del govern de coalició PSOE-Podemos.

Superades les pegues inicials, Quim Torra ha acabat assumint la represa de la negociació amb l'Estat que Esquerra Republicana va acordar amb el PSOE. Això sí, en vol portar la batuta. Per això, abans d'estrenar la taula bilateral entre governs, vol reunir-se amb el president espanyol per establir les bases del diàleg i exigir garanties de compliment.

Una taula coixa

D'entrada, la taula de diàleg entre partits catalans ja va néixer coixa, perquè tres dels convidats s'han negat des del principi a acceptar la invitació. Des que va crear-se ara fa 15 mesos, Cs, CUP i PP se n'han absentat sempre per motius diversos. Els anticapitalistes la consideren inútil per autonomista. Les formacions de la dreta no reconeixen Torra com a president. 

La Generalitat ha enviat un esquema amb els punts que vol abordar a la cimera d'aquest divendres: "situació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya" i "mecanismes de resolució del conflicte i de la repressió". Aquest plantejament de sortida incomoda socialistes i comuns, que aspiren a posar el focus en la reobertura dels ponts de diàleg. Precisament Miquel Iceta va ser l'ideòleg d'aquest punt de trobada entre forces polítiques catalanes. Va ser ell qui va demanar públicament al president que impulsés aquest espai.