Ada Colau torna a ser la diana de Jaume Collboni. Enmig de la cursa per les eleccions municipals 2023, que se celebren el pròxim 28 de maig, l'alcaldable del PSC ha aprofitat un acte de partit per carregar contra l'alcaldessa de Barcelona, malgrat que els socialistes encara formen part del govern municipal i Collboni ha estat el primer tinent d'alcaldia durant pràcticament tot el mandat. El socialista ha retret que la líder barcelonina dels comuns doni "lliçons de progressisme i de polítiques transformadores de la ciutat", perquè creu que aquest és "el llegat" que ha deixat el PSC a través dels diferents alcaldes que ha tingut a la capital catalana.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona
 

També hi ha hagut un dard per a l'alcaldable de Junts, Xavier Trias. Així, li ha retret que "amagui les sigles" del seu partit, acusant-lo també de "voler ser una cosa i la contrària alhora". Sobre el seu passat al capdavant del govern municipal entre 2011 i 2015, ha assegurat que Trias "va ser un mal alcalde". Unes paraules dures malgrat l'acostament entre el PSC i Junts de cara als acords postelectorals. Colau, Trias i Collboni són, ara mateix, els candidats més ben posicionats segons les enquestes per guanyar els comicis, i la pugna entre els tres es va evident en les seves intervencions públiques.

L'alcaldable del PSC ha pronunciat aquestes paraules en un acte amb els exbatlles socialistes de la ciutat Narcís Serra, Joan Clos i Jordi Hereu. Collboni ha afirmat sentir-se orgullós d'aquest llegat. "No només no amago de quina família política pertanyo ni d'on vinc, sinó que defenso amb orgull la feina feta pels companys", ha dit. També s'ha congratulat de tenir al costat "un fil roig de la història de la ciutat a l'etapa contemporània". "Em sento orgullós de defensar el llegat olímpic, de continuar la feina que Clos va començar amb el 22@ i la ciutat del coneixement; d'identificar-me amb aquesta Barcelona dels barris, de proximitat, on la gent vol viure", ha apuntat. I ha reivindicat que Barcelona és "la ciutat que ha tingut el període més llarg de governs progressistes i d'esquerres" a Europa, i que el "mèrit" del seu partit ha estat "saber llegir i liderar aquesta ciutat".

Els exalcaldes s'han afanyat a mostrar el seu suport per Collboni. Narcís Serra ha apuntat que, sota la seva etapa de govern, la tasca se centrava en poder "sobreviure". Per la seva banda, Joan Clos ha afirmat que des dels governs de coalició "es poden fer projectes grans", considerant "una fal·làcia" que no s'hagin de fer "més grans transformacions" a Barcelona, perquè la ciutat "no avança si no té un projecte gran de transformació". I Jordi Hereu ha posat el focus en la intervenció als barris, barrejant-ho amb la recent visita de les celebritats estatunidenques a la capital catalana. "La ciutat on ve Bruce Springsteen i on es passeja feliçment el matrimoni Obama es basa en la cohesió, la qualitat de vida, la seguretat, aquesta llibertat que es respira a Barcelona perquè sempre ha cuidat els seus barris", ha assegurat.

Salvador Illa, amb Collboni des de Badalona

En un acte de precampanya per les municipals, el líder del PSC, Salvador Illa, ha volgut elogiar la feina de l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, en matèria de seguretat, neteja i polítiques socials. Però també ha tingut temps per referir-se a Jaume Collboni com "l'única persona" que pot obrir una nova etapa a la ciutat, després de governs liderats per Xavier Trias i Ada Colau, els quals creu que ja han tingut la seva oportunitat.

En altres matèries, Illa ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "agafi les regnes" de la situació per la sequera, assumint responsabilitats i col·laborant amb les altres administracions de Catalunya. En aquesta línia, ha advertit que la Generalitat no pot "carregar el mort" als ajuntaments, i ha confiat a arribar a un acord amb l'executiu sobre la gestió de la sequera la setmana vinent, després del fracàs de la primera taula de partits ara fa un mes.