L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat aquest dissabte que el líder del PSC, Salvador Illa, "ja exerceix de president de la Generalitat" perquè "pren les decisions que ha de prendre un president responsable", posant d'exemple el suport dels socialistes als comptes de l'executiu monocolor d'Esquerra Republicana.  Collboni ha defensat l'acord del PSC amb ERC per tramitar els comptes catalans durant la seva participació, juntament amb Illa, en la jornada precongressual dels socialistes catalans "Ara toca governar amb els ajuntaments", celebrada a Manresa. 

"Illa ja exerceix de president de la Generalitat perquè pren decisions i pren les que ha de prendre un president responsable. I ha fet un gest responsable donant suport a uns pressupostos que no parlen de promeses ni d'Ítaques, sinó d'habitatge, educació, seguretat i lluita real contra la sequera”, ha dit. Entre les crítiques dirigides al Govern, ha destacat la gestió de la sequera: "És l'exemple del que no pot tornar a passar", ha apuntat.

En aquesta línia, ha assenyalat que "la pitjor crisi de sequera coneguda a Catalunya podria haver-se evitat si haguéssim tingut un govern de la Generalitat que hagués estat pensant en els problemes i els reptes". "No podem perdre més oportunitats i pensar que el món ens mira quan el món continua girant", ha apuntat. Segons el parer de Collboni, el Govern que ara presideix Pere Aragonès tampoc ha actuat amb previsió en àmbits com la salut, l'educació, l'habitatge i el transport públic.

Illa demana fer cas a la Comissió de Venècia

Per la seva banda, Illa ha fet una crida aquest dissabte a la resta de formacions perquè "estiguin a l'altura els pròxims dies i setmanes" i s'aprovi la llei d'amnistia, que considera necessària "per a la normalització política, social i institucional", com diu el títol. El líder dels socialistes catalans ha assenyalat que el PSC "sempre fa cas a la Comissió de Venècia", quan "deia que no es complien els estàndards per a la consulta 'fake' de l'1-O" i ara que avala l'amnistia: "Altres només li feien cas quan es referia al referèndum fake, altres ara amb l'amnistia".

"Cal girar full per centrar les energies del país, i això s'ha de fer comptant amb els ajuntaments del país", ha assegurat Illa. El cap de l'oposició també ha llançat un missatge velat al Govern, amb el qual el PSC ha pactat els pressupostos de la Generalitat per al 2024: "Hi ha dos models per governar Catalunya: els que volen governar recelant dels ajuntaments i els que volem governar comptant amb els ajuntaments”, ha dit.