Volia formar part del diàleg. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "rectifiquin" després d'excloure-la de l'acord per ampliar l'aeroport del Prat.

Colau ha exigit que el debat sobre el futur de l'aeroport retorni a una taula institucional on hi siguin totes les parts implicades, ja que ha lamentat "profundament" que dilluns es trenqués el "consens" teixit fins ara entre institucions. A més, ha retret al Govern que acceptés la proposta d'Aena "d'esquena a la ciutadania", en una reunió "pràcticament en secret", segons ha declarat aquest dimarts davant els mitjans.

Una reunió clandestina

L'alcaldessa ha criticat que tant el Govern com l'Estat espanyol hagin decidit reunir-se de manera clandestina per "ampliar l'aeroport de Barcelona i saltar-se la taula de diàleg institucional", que hauria d'incloure els ajuntaments per parlar del model aeroportuari "amb serenor, tranquil·litat, rigor, transparència, honestedat i dades". "He de manifestar la meva sorpresa i decepció profunda", ha admès.

Ha insistit que la reunió a Madrid en ple mes d'agost va fer-se d'esquena a la ciutadania i de forma precipitada. Quelcom que ha fet enfadar Colau, que ha manifestat malestar tant pel contingut com per les formes. Aleshores, ha assegurat que tots els actors implicats han de voler el mateix: unes infraestructures de mobilitat sostenible que permeti reduir les emissions, així com una economia respectuosa amb el medi ambient alhora que generi llocs de treball de qualitat. "I aquesta no és la proposta d'Aena", ha subratllat.

Economia del 'pelotazo'

Per contra, la proposta d'Aena "és incompatible amb la lluita contra el canvi climàtic", ja que és "evident" que incompleix tots els compromisos mediambientals. Ha recordat que és urgent actuar "amb rigor" per fer front als efectes de la crisi climàtica, com ara onades de calor, incendis o inundacions que ja estan en marxa.

És una proposta de "l'economia del 'pelotazo' i la destrucció del territori", ja que "el projecte preveu augmentar els turistes en vint milions, una xifra inassumible per Barcelona i Catalunya". "Se'ns ha presentat un model econòmic del segle passat, un negoci per a unes poques empreses a costa d'especular amb el territori", s'ha queixat. I el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, "ha comprat 100% aquest discurs".

jordi puigneró rueda de prensa comisión bilateral agosto efe

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, després de la reunió de la comissió bilateral / Efe

Colau ha acusat Puigneró de convertir-se el dilluns en el "portaveu" d'Aena, a la vegada que de "està tirant milles i repetint errors del passat" a l'hora de promoure "un model que augmenta emissions i que massifica encara més el turisme". "Que ens facin frases de màrqueting del fet que serà l'aeroport més verd genera més desconfiança, sembla que ens tracten de ximples", ha dit. Per això ha demanat transparència i ha qualificat "d'increïble el fet que Aena no hagi presentat informes econòmics i de sostenibilitat a hores d'ara", ja que només ha presentat unes diapositives.

Davant tot això, l'alcaldessa de Barcelona ha demanat que es rectifiqui l'anunci i ha explicat que ha trucat el president Aragonès per mostrar la seva disconformitat amb la decisió. També ha assegurat haver parlat amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que "veu la situació igual" que ella.

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, parla davant els mitjans després de l'acord sobre l'aeroport / ACN