"Ja sabeu que nosaltres preferim, com ajuntament, que no hi hagi presència militar al saló". Així s'ha dirigit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, als militars que estaven presents al Saló de l'Ensenyament, que s'inaugurava avui a la Fira de Barcelona.

"Simplement, cal separar els espais", els ha comunicat amb un somriure i després de saludar-los cordialment donant-los la mà. Vint segons més tard, quan els militars l'han respost que respectaven les seves paraules, ha continuat el seu camí.

Des de sempre, els militars tenen un estand al saló perquè s'ofereix com a sortida formativa i laboral als estudiants que acaben la ESO i el Batxillerat, però l'Ajuntament ja va mostrar el seu descontentament per la seva presència.

Això sí. El Ministeri de Defensa ha demanat respecte pels militars perquè són "garants dels drets i llibertats de tots els espanyols".

Desmilitaritzem l'educació

A tot això, s'hi ha afegit una protesta de la campanya "Desmilitaritzem l'Educació", sota el lema "Les armes no eduquen, les armes maten", protagonitzada per 40 entitats vinculades a fomentar la pau, entre elles el Centre Delàs.

Els activistes s'han llençat a terra per escenificar les morts amb llibres a les mans i envoltats de flors. El seu objectiu ha estat "fer explícita la contradicció entre els valors humanístics i educatius que ha de promoure l'educació i els valors que promou l'exèrcit". També han demanat signatures per eliminar el seu espai al saló, que entregaran a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz.

I és que la seva queixa és que la presència dels militars al Saló de l'Ensenyament comporta "la normalització de l'exèrcit" i "la seva inserció als espais educatius", fet que "fomenta la cultura de defensa i l'esperit militar".