El govern de l'Ajuntament de Barcelona, format per BComú i PSC, han fet públic el que consideren un possible conflicte de competències arran del projecte de Llei del Comerç de la Generalitat. Segons explica el consistori en un comunicat, el document elaborat pel Departament d'Empresa i Coneixement de l'executiu català estaria envaint competències en matèria de foment de la competitivitat, de definició de les zones de degustació, d'inspecció i de sanció als locals en cas d'irregularitat o modificació d'horaris en determinats supòsits.

En aquest sentit, el consistori alerta que el document, aprovat el passat 3 de gener, no recull l'especificitat que atribueix la Carta Municipal a Barcelona. "El projecte de Llei no pot continuar així en el tràmit parlamentari", ha assenyalat la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín. "I volem deixar molt clar que l'Ajuntament farà tot el que calgui per defensar les seves competències perquè aquestes estan al servei d'un model de comerç de proximitat i de qualitat que és bo per a comerciants i ciutadans", ha subratllat.

"Defensarem l'autonomia de l'Ajuntament de Barcelona fins al final perquè l'exercim en benefici del comerç i de la ciutat de Barcelona", ha afegit Ballarín en un comunicat, que especifica els punts en què la llei de la Generalitat estaria interferint amb la Carta Municipal.

El document recull en la seva clàusula general de competències que el consistori pot promoure qualsevol classe d'activitat i prestar tots els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats dels ciutadans que no siguin expressament atribuïts a altres administracions públiques, així com activitats i serveis complementaris als desenvolupats per altres administracions. Segons el govern municipal barceloní, el document de la Generalitat "no respecta aquesta clàusula".

Ballarín ha destacat que "la Generalitat és molt curosa quan la invasió de competències es produeix en altres instàncies", però insisteix que "s'hauria d'aplicar el mateix quan afecta l'Ajuntament de Barcelona i altres municipis", ha dit. Ha recordat "que el projecte de llei porta gairebé dos anys forjant-se", que el govern municipal "ha fet els deures", presentant al·legacions quan ha correspost "i ha explicat perfectament per què aquest avantprojecte vulnerava les competències de l'Ajuntament, tot amb molta claredat i molt ben justificat jurídicament", ha afegit la regidora de Comerç.