L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat aquest dilluns l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'aprovar aquest dimarts els indults als presos polítics, i ha assegurat que es deixen enrere "els temps foscos del PP i de la incomunicació absoluta amb Catalunya".

En declaracions a la premsa, la primera edil ha agraït que el PSOE "s'hagi mogut de posició i hagi constatat que s'ha de desjudicialitzar el conflicte i que la forma més ràpida per fer-ho són els indults".

També ha destacat que Sánchez hagi anunciat l'aprovació dels indults en un acte en el Gran Teatre del Liceu: "Ha volgut donar un missatge per al conjunt de l'Estat des de Barcelona", ha afegit.

"Per fi veiem la llum i podem ser optimistes. Sánchez ha estat explícit dient que no es poden repetir errors del passat. Són una paraules que fa dos anys haguessin estat inimaginables", ha assegurat Colau. En aquest sentit, ha recordat que els comuns han defensat "la necessitat de desjudicialitzar el conflicte per després fer un diàleg real, renunciant a posicions de màxims", segons ella.

El discurs de Sánchez

A l'acte, Sánchez ha confirmat que el Consell de Ministres aprovarà els indults aquest mateix dimarts i ha justificat la mesura de gràcia durant trenta minuts. "Algú ha de fer el primer pas. Demà podem canviar la vida de 9 persones i esperem que comencem a canviar la història", ha venut, argumentant que "no s'ha d'esperar un moment més propici".

L'anunci ha estat marcat, però, pel rebuig de l'independentisme, que fins i tot ha aconseguit colar-se a l'acte de la mà d'un militant d'Arran, estelada en mà, just el moment de fer-ho públic. Durant la seva intervenció ha admès que és conscient del "rebuig" que genera la mesura de gràcia tant en part de la societat catalana com de l'espanyola. "Els respecto, els comprenc", ha dit el president espanyol. I els ha volgut justificar les seves raons. "Comprenent els motius del rebuig, el govern d'Espanya ha decidit apostar per la reconciliació, aquesta mesura de gràcia ens permetrà començar de nou i fer les coses millor", ha dit.

Fora del Liceu, centenars de manifestants han protestat contra la presència del president espanyol amb tota mena de crits, insults, bengales i, fins i tot, algun petard. Ara bé, no han pogut renyar a gust Sánchez ja que els Mossos han tapat l'entrada del teatre perquè el líder espanyol pogués entrar amb certa comoditat.

 

Imatge principal: Colau i Sánchez és saludin a l'acte del Liceu / Foto: La Moncloa