L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest divendres que un any més no anirà a la manifestació de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, però si a l'acte institucional i a l'entrega floral al monument de Rafael Casanova. "L’11 de setembre aniré als actes oficials de la Diada, però no aniré a la manifestació", ha manifestat. ha opinat que despenjar llaços a la via pública és una "actuació d'agressió". Colau també ha dit que no li agrada que hi hagi una "ocupació massiva" de l'espai públic amb uns símbols determinats i que no és el mateix penjar que despenjar llaços. 

Colau ha explicat, en declaracions a El Món a RAC1, que de nou l'ajuntament de Barcelona vetllarà i col·laborarà amb tot el que sigui necessari per al correcte desenvolupament de la concentració. Malgrat tot, l'alcaldessa no se sent cridada a participar-hi. "Estic a favor del dret a decidir, no sóc sobiranista ni independentista però crec que la mobilització que impulsa l’ANC és clarament independentista i reforça la via unilateral”. Colau en altres ocasions, com a la Diada del 2016, havia anat la manifestació
 

Pel que fa als actes d'homenatge a les víctimes pels atemptats del 17 d'agost a Barcelona, l'alcaldessa ha lamentat que la delegació del govern espanyol —responsable del dispositiu policial— donés ordres per retirar simbologia d'un "costat i no de l'altre". Amb la presència del monarca espanyol, Felip VI, els cossos de seguretat van retirar simbologia antimonàrquica i van permetre simbologia espanyolista a l'acte d'homenatge a les víctimes. En aquest sentit, ha dit, l'ajuntament demanarà "explicacions a la delegació del govern espanyol". Precisament per una de les pancartes més fotografiades aquell dia —la de "The Spanish King is not welcome in the Catalan countires" (El Rei espanyol no és benvingut als Països Catalans)— l'ajuntament de Barcelona ha rebut una carta que en demanava explicacions, ha dit Colau. 

L'alcaldessa ha subratllat, també, que "no és el mateix posar un llaç que treure'l". Per aquest motiu, ha defensat la llibertat d'expressió i el fet que tothom el pugui portar o penjar-lo. "Nosaltres l'hem posat a l'ajuntament perquè creiem que vivim una situació injusta". Colau ha demanat resposabilitat a no incentivar el conflicte i ha insistit a buscar les vies per resoldre'l políticament. "S'ha d'anar al problema de fons, perquè els llaços estan allà i no a una guerra de símbols", ha alertat que no hi pot haver una "ocupació massiva" i que s'ha de tenir  en compte el "medi ambient" depén d'on es pengin.