L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet servir el seu canal de Telegram per sortir a defensar fermament la fins ara vicepresidenta valenciana Mónica Oltra i líder de Compromís: "Li hem de prometre que, quan la seva imputació acabi en res, i es demostri per enèsima vegada que les acusacions eren infundades, li demanarem que torni amb tota la seva força imparable".

Així doncs, seguint el discurs d'una Oltra que acusa la dreta d'estar al darrere de la seva imputació, l'alcaldessa de Barcelona també està convençuda que és "una víctima d'una campanya d'assetjament de l'extrema dreta, que ha utilitzat les estratègies més mesquines i infames".

"Dimiteix per generositat"

Per això, aplaudeix el gest de la seva dimissió: "És per generositat, li hem de donar les gràcies. Ens tracten d'intruses, juguen amb poders fàctics que nosaltres no tenim, intenten enfonsar-nos com a dones que fan política sense amos, intenten deshumanitzar-nos però no ens enganyem, Mónica Oltra és més dona poderosa, més companya i més humana que mai". Cal recordar que Manuel Salazar Aguado i José Luis Roberto Navarro, advocats de l'acusació a la causa contra Oltra, estan vinculats a l'extrema dreta. Com a acusació popular s'han personat l'associació Gobiérnate, la presidenta de la qual és la ultradretana Cristina Seguí, i el partit polític Vox.

A la vegada, també és cert que la seva imputació i el que el Tribunal ha de valorar és si ella va ordenar redactar un expedient que hauria tingut com a objectiu obstaculitzar la investigació contra la seva exparella, bé per protegir-lo després d'haver estat denunciat per abusar sexualment d'una nena de 13 anys tutelada en un centre on treballava com a educador o bé per protegir-se ella mateixa. Per aquests abusos, ell va ser condemnat el 2019, una condemna que es va confirmar el 2021 i que està recorreguda.

La interlocutòria que imputa Mónica Oltra recull que els tràmits que va dur a terme la conselleria un cop es va conèixer el cas d'abusos no es poden entendre com a il·legals ni irregulars, “però si els valorem en conjunt posant-los en relació amb el seu contingut i la seva oportunitat, ja ens fa pensar que han estat elaborats amb un propòsit molt concret, allunyats de la finalitat per a la qual van ser concebuts”. Una conselleria on els seus treballadors també van denunciar un tracte despòtic d'Oltra en la seva manera de treballar i ordenar.

El projecte de Yolanda Díaz punxa

Sigui com sigui, el projecte de l'actual vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, no ha ni nascut i ja fa aigües. La seva presentació en societat va ser al novembre de l'any passat. El lema d'un nou espai polític que volia liderar era "Altres polítiques" i, malgrat reiterar que aquest no era un partit polític nou, ja va ser batejat amb el nom de 'Sumar'. Amb el temps, aquell tret de sortida s'ha desinflat ja que no ha tingut recorregut i els grans reclams comencen a desaparèixer.

De la fotografia, feta precisament a València, ja no queda la fins ara vicepresidenta del govern de Ximo Puig, Mónica Oltra. Però també cal marcar amb un signe d'interrogació la madrilenya Mónica García que es nega a anar de la mà amb Unidas-Podemos a la Comunitat on triomfa Isabel Díaz Ayuso per restar el seu lideratge.

Així doncs, qui queda a banda de Díaz? D'una banda, Fátima Homed Hossain, amb un paper extremadament discret, ocupa un escó al parlament de Ceuta. Els seus pares van néixer al Marroc i ella a Espanya el 1978. És advocada, membre del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania (MDyC) i la primera dona musulmana que lidera, des del 2015, un grup polític amb representació a l'Assemblea de Ceuta. En els darrers temps, Vox ha pregonat que la seva parella és Tariq Ramadan acusat de quatre violacions i vincles amb el terrorisme. Tot i que aquesta relació mai ha estat confirmada i l'únic lligam que s'ha constatat és una fotografia d'ells dos en una trobada.

Colau assegurava que "es multiplicarien"

De l'altra, la ja citada alcaldessa Ada Colau que també està imputada per presumpta malversació en la concessió de subvencions però, amb la diferència del cas d'Oltra i del recolzament que ha rebut dels comuns, segueix liderant el projecte a Barcelona i ja ha avisat que tornarà a presentar-se a les eleccions municipals del 2023. Si tirem d'hemeroteca, el discurs de Colau avui cau per si sol: "Estem demostrant militància i compromís i vull dir-te, Yolanda, i ho dic en castellà, que: queridísima, si algún día tienes un día complicado recuerdes esta imagen porque no solo vamos a sumar, también a multiplicar y ganar". D'aquest tuit amb aquestes declaracions del 18 de juny, tan sols han passat quatre dies.