El decret del govern espanyol sobre els romanents dels ajuntaments perilla. No només perquè el conjunt de l'oposició ho trobi una "confiscació" de l'Estat. Veus del mateix executiu de coalició han aixecat la veu d'alerta. És el cas dels comuns, que fins i tot es plantegen tombar-lo en el debat de convalidació que se celebrarà demà al Congrés. Els socialistes són bastant pessimistes i donen la batalla per perduda. És l'altra part, Unidas Podemos, qui ha intensificat els contactes in extremis per intentar salvar-lo. Entre aquests, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que es troba a Madrid.

Després d'una entrevista que tenia a la capital espanyola (aquest matí a la Cadena SER), l'alcaldessa de Barcelona s'ha desplaçat aquest dimecres al migdia fins al mateix Congrés dels Diputats. Segons assenyalen fonts del seu entorn, Colau ha aprofitat el seu pas per Madrid per a mantenir "diverses interlocucions" i intentar modificar el decret que regula el superàvit, que ha tingut un ampli i transversal rebuig des del món local. 

Des del Ministeri argumenten que la legislació vigent impedeix que els ajuntaments puguin fer servir amb caràcter general els seus romanents de tresoreria. Davant d’aquesta situació, la ministra Maria Jesús Montero va proposar que els ajuntaments fessin voluntàriament un préstec a l’Estat pel total dels seus romanents, i seria el mateix Estat qui els retornaria aquests diners a través d’un ingrés no financer. Els ajuntaments rebrien 2.000 milions d’euros el 2020 i 3.000 milions d’euros el 2021, fet que suposaria tan sols el 35% del total dels superàvits acumulats pels consistoris espanyols. L’import restant seria retornat en un termini de deu anys.

En aquests moments els comuns plantegen que el fons de 5.000 milions estigui deslligat del sistema de préstecs i que els ajuntaments no estiguin condicionats a determinades polítiques per a invertir-los. El decret estableix que s’han de destinar a polítiques d’agenda urbana, mobilitat sostenible, cultura i sistema de cures.

Podemos partit

Davant d'aquest escenari, si no canvien les coses, demà podria produir-se una votació diferenciada d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres al migdia celebren la reunió de la direcció del grup parlamentari. Els comuns aposten per tenir una "línia pròpia" i votar diferent a la resta dels seus companys. En qualsevol cas, Gerardo Pisarello ha deixat clar el seu no si no hi ha modificacions en el decret.