L'alcaldessa i presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat per carta aquest dimarts a Endesa una solució "urgent" als talls de subministrament elèctric que estan afectant alguns barris de la ciutat i dels municipis metropolitans des de fa mesos, i que s'han aguditzat amb l'arribada del fred.

Colau ha dirigit la carta al president d'Endesa, Juan Sánchez-Calero, en la qual li adverteix que "la situació és insostenible i requereix una resposta urgent per part de la seva companyia", i li demana reunir-se per conèixer les solucions que proposen per solucionar-la "immediatament", segons fonts municipals.

També ha enviat una missiva a la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la qual li demana que com a "màxima responsable de la política energètica de l'Estat" doni suport a la seva "reclamació a les companyies responsables que realitzin les inversions necessàries per acabar" amb els talls d'electricitat provocats per avaries o falta de manteniment de la infraestructura elèctrica.

A més, li demana "plantejar alternatives a llarg termini" en "un debat més de fons sobre el model" de distribució d'electricitat en l'Estat, que Colau sosté que "genera grans beneficis a unes poques empreses i, en canvi, no està oferint un servei a l'altura de les necessitats que tenim com a societat avançada".

El conseller d'empresa, Ramon Tremosa, és el destinatari de la tercera carta que Ada Colau ha enviat. L'alcaldessa li recorda que ell "és qui té competència i, per tant, responsabilitat de garantir el subministrament d'electricitat". D'aquesta manera, li reclama que exerceixi les seves competències i intercedeixi davant la companyia Endesa i alhora coordini les accions que desenvolupar amb els municipis afectats per "garantir a tota la ciutadania de Catalunya l'accés bàsic a l'electricitat".

La resposta d'Endesa

Al marge de la missiva, Endesa ha anunciat poc després que ja ha restablert el subministrament elèctric arreu de Catalunya, després dels talls que hi ha hagut a diferents punts del país des del cap de setmana a causa del temporal Filomena. Segons ha informat la companyia energètica, a alguns dels equipaments que s'han hagut d'arranjar ha calgut arribar-hi en helicòpter perquè la neu encara bloqueja camins, especialment vies de muntanya per on no poden passar les màquines llevaneu.

A partir d'ara els tècnics de la companyia començaran a retirar els grups electrògens que es van fer servir per abastir les poblacions afectades com a mesura d'emergència. Això, alerta Endesa, pot provocar alguna interrupció "puntual i de curta durada".

Crisi en plena polèmica

Aquestes dificultats en el subministrament de la llum han coincidit amb la pujada de la factura en plena borrasca Filomena. Precisament, avui mateix el preu mitjà s'ha situat en els 84,25 euros per MWh, xifra que suposa l'augment del 2,18% respecte ahir.

Pel govern espanyol, això no és res més que un "pic puntual" i "conjuntural" que no tindrà continuïtat​, i que té el seu origen en la borrasca Filomena. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha defensat que l'executiu ja ha adoptat mesures per abaratir el rebut de la llum dels consumidors, i que s'ha notat en els últims dos anys.