Durant els últims dies, els preus de l'electricitat al mercat majorista ha pujat fins a un 123%. No obstant això, des de La Moncloa només hi veuen un "pic puntual" i "conjuntural" que no tindrà continuïtat, i que té el seu origen en la borrasca Filomena. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha defensat que l'executiu ja ha adoptat mesures per abaratir el rebut de la llum dels consumidors, i que s'ha notat en els últims dos anys. D'aquesta manera ha descartat altres mesures, com la nacionalització de les elèctriques que ha defensat Unidas Podemos en més d'una ocasió.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, María Jesús Montero ha justificat que aquesta pujada "conjuntural" i "concreta" està vinculada a l'increment de la demanda i la caiguda de l'aportació de les energies renovables. En cap cas es tracta d'una "tendència". En aquest sentit, ha descartat una mesura ad-hoc, perquè l'executiu "ja treballa de manera intensa" per abaratir el recurs de la llum que paguen els consumidors. 

Per una banda, la ministra d'Hisenda ha remarcat que, en els últims dos anys de govern de Pedro Sánchez, el rebut de la llum ha caigut fins a un 40%. Per altra banda, la dirigent socialista ha defensat que ja s'han adoptat mesures per protegir els consumidors més vulnerables, com l'activació i pròrroga del bo social, que segons ha dit està beneficiant fins a 1,3 milions d'espanyols que tenen dificultats per fer front als rebuts.

A més a més, María Jesús Montero ha assegurat que aquesta pujada puntual "no passa només a Espanya", sinó que s'està produint també a la resta de països de l'entorn europeu perquè hi ha normes comunes de fixació de preus". Ha desitjat "que es vagi abaratint" gràcies a les mesures del govern espanyol.

Aquest dimarts torna a pujar

El preu de l'electricitat pujarà un 2,18% aquest dimarts respecte al registrat aquest dilluns, assolint així el preu mitjà de 84,25 euros per MWh. Tanmateix, el preu en les hores puntes caurà lleugerament respecte a les de dilluns, el qual va assolir els 121,12 euros, i se situarà en els 114,02 euros per MWh entre les nou i les deu de la nit. 

La pujada interanual del preu del kilowatt hora (kWh) d'electricitat en el regulat PVPC des de principis de gener assoleix el 35,8%. El passat divendres el preu de la llum va assolir un rècord històric de 94,99 euros per MWh de mitjana