El preu de l'electricitat pujarà un 2,18% aquest dimarts respecte al registrat aquest dilluns, assolint així el preu mitjà de 84,25 euros per MWh. Tanmateix, el preu en les hores puntes caurà lleugerament respecte a les de dilluns, el qual va assolir els 121,12 euros, i se situarà en els 114,02 euros per MWh entre les nou i les deu de la nit.

Després de la lleugera caiguda dels preus durant el cap de setmana atesa en gran part a la menor demanda, el preu d'aquest dimarts confirma les alces amb l'inici de la setmana en plena onada de fred. El preu mitjà de l'electricitat ahir dilluns al 'pool' va ser de 82,45 euros per MWh, un 24,4% superior al de diumenge (66,27 euros) i un 2,2% per sobre de dissabte (80,66 euros).

La pujada interanual del preu del kilowatt hora (kWh) d'electricitat en el regulat PVPC des de principis de gener assoleix el 35,8%. El passat divendres el preu de la llum va assolir un rècord històric de 94,99 euros per MWh de mitjana.

Episodi "conjuntural"

La vicepresidenta quarta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va explicar en una entrevista aquest dissabte amb Europa Press que la pujada en el preu de l'electricitat d'aquests dies es tracta d'un episodi "conjuntural" i que té un impacte "limitat" al rebut de la llum.

Ribera va assenyalar que s'ha donat la 'tempesta perfecta' amb els ingredients de l'onada de fred, que ha provocat un augment en la demanda d'energia, i als quals s'hi ha unit la pressió al mercat del gas natural i l'increment en els preus de CO₂, la qual cosa ha portat a registrar aquest "increment conjuntural" en el preu de l'electricitat.

Així mateix, Ribera va explicar que la pujada del preu al mercat majorista elèctric no es tradueix en un augment automàtic i lineal en el preu final pagat pel consumidor, ja que al rebut hi ha altres conceptes, com peatges i càrrecs, que no es veuen afectats pel mercat i que el govern espanyol ha congelat per a 2021.

Tanmateix, segons la ministra vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, en declaracions a la cadena SER, la reforma del sector elèctric per part del govern espanyol no impedirà que hi hagi pujades "puntuals" del preu de la llum quan es donin situacions excepcionals com la de la borrasca Filomena.

Demandes dels consumidors

FACUA-Consumidors en acció ha lamentat "l'actitud conformista" de Ribera davant del que està passant i li reclama "mesures urgents per frenar l'especulació i abaratir el rebut de la llum, en compliment dels compromisos adoptats en l'acord de govern de coalició."

"Les paraules de la ministra denoten poca sensibilitat amb les famílies que no arriben a finals de mes i que, en plena onada de fred, estan prescindint de l'ús de la calefacció elèctrica, perquè no saben quants euros se'ls incrementarà el rebut de gener", ha advertit el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez.

El Ministeri de Consum va reclamar una investigació divendres passat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per esbrinar si hi ha hagut irregularitats en l'augment del preu de l'electricitat. Per la seva banda, el portaveu d'Unidas Podemos en el Congrés, Pablo Echenique, va qualificar de "vergonya" la pujada del preu de la llum dels últims dies i va traslladar tota la responsabilitat al PSOE de Sánchez.