L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau no dóna la multiconsulta per perduda i anima les entitats promotores de les preguntes a presentar un reclamació. 'Aigua és vida', que ha defensat la qüestió de la remunicipalització de l'aigua, i 'Metromuster', que ha impulsat el canvi de nom de la plaça de l'esclavista Antonio López pel del jove mort al CIE Idrissa Diallo, tenen ara la oportunitat d'impugnar la votació perquè segons Colau "tenen els canals per fer-ho". 

El reglament de participació ciutadana en l'article 74.3 diu que "el Consell Municipal només pot denegar, per majoria simple, la seva celebració (de la consulta) si no s’adequa a l’ordenament jurídic" i segons Colau ahir, cap partit "va argumentar-ho". 

Segons ha explicat a El Nacional la portaveu de la plataforma 'Aigua és vida', Míriam Planas, s'està estudiant la normativa per veure quin tipus d'accions es duen a terme. "Estem parlant amb la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i amb la promotora de l'altre pregunta per veure què fem", ha dit. Entre avui i demà, es farà pública la seva decisió. 

L'article 75 del reglament dona a les entitats la possibilitat d'interposar "recursos administratius i jurisdiccionals que procedeixin contra el Decret d’Alcaldia (...) i poden formular, també, una queixa davant la Comissió d’Empara (...) d'aquest reglament perquè emeti l’informe corresponent". Més endavant, l'article 115 explica que "totes les persones que considerin que els seus drets de participació emanats d’aquest reglament han estat vulnerats poden presentar un escrit de queixa davant la Comissió d’Empara, sense perjudici d’utilitzar, també, les altres vies establertes per l’ordenament jurídic per a la defensa dels seus drets i interessos legítims".

En una entrevista a 'El Món' a RAC1, Colau ha dit que "no té cap dubte" que la consulta es farà però no ha volgut posar-hi terminis: "no se si serà abans de la fi del mandat. Pas a pas", ha explicat. 

La multiconsulta un revés inesperat

Ada Colau va patir ahir una doble derrota, una, la del tramvia, ja se l'esperava, l'altre, la de la multiconsulta, no. L'alcaldessa de Barcelona ha dit que va "al·lucinar" quan va veure que el PDeCAT canviava el sentit del vot i que aquest canvi només podia ser per dos motius, "per la proximitat de les eleccions i per la pressió d'Agbar". Tampoc va entendre la negativa de la CUP, que va dir 'no' a la pregunta sobre la remunicipalització de l'aigua perquè creia que era un dret que s'incloïa dins del programa electoral i que, per tant, no calia preguntar.