La multiconsulta d'Ada Colau ha quedat amb res. El ple municipal ha evidenciat avui la soledat de l’alcaldessa de Barcelona. Un dels punts estrelles del seu programa electoral s’ha esfumat. Les preguntes que havia d’incloure la multiconsulta han caigut una rera l’altre, les d’iniciativa municipal perquè s’han retirat abans del ple i les proposades per la ciutadania perquè no han comptat amb el suport necessari dels grups. La multiconsulta ha quedat buida de contingut i de moment no n'hi haurà, com a mínim, com la coneixiem fins ara. 

Caldrà veure però, com acaba tot plegat perquè segons el reglament de participació ciutadana, els partits només poden denegar una iniciativa popular per majoria simple si "no s'adequa a l'ordenament jurídic".

Les dues preguntes impulsades per la ciutadania feien referència a la remunicipalització de l'aigua la primera, i al canvi de nom de la plaça de l'esclavista Antonio López pel del jove mort al CIE de la Zona Franca Idrissa Diallo. Les altres dues qüestions proposades pel govern, tractaven sobre el futur del solar del Rec Comtal i sobre la creació d'habitatge social al districte de Sant Martí.

La cara de Colau, un poema

Decepció a les files de Barcelona en Comú després de la votació. La cara d'Ada Colau era un poema. Per l'alcaldessa el ple no ha escenificat un fracàs sinó "el triomf" d'Agbar. Colau ha estat dura amb l'empresa que gestiona l'aigua de qui ha dit que "ha engegat una ofensiva judicial contra aquest ajuntament” i que "s'ha gastat una milionada, milions d’euros en recursos judicials i publicitat vergonyosa per boicotejar la multiconsulta”

"Les preguntes dels seus amics"

Des del PDeCAT la votació d’avui evidencia “la fi del mandat” d’Ada Colau. El regidor Raimon Blasi ha dit que és hora de passar pàgina i ha qualificat Colau de "rei mides" de la política: “tot el que toca ho espatlla”, ha dit.

La portaveu de Ciutadans Carina Mejías ha dit que aquesta multiconsulta és “una ocasió perduda” i un “instrument d’autopropaganda d’una legislatura fracassada que no s’aixecarà amb aquesta multiconsulta”.  

Des del Partit dels Socialistes, la regidora Carmen Andrés ha lamentat que la multiconsulta estigui "judicialitzada" i ha defensat que els processos de participació han de ser “nets”. Pels socialistes, amb la votació d’avui, Colau només vol deixar constància que la multiconsulta s’ha convocat.  

El Partit Popular ha criticat que la multiconsulta només inclou allò que preocupa “als amics d’Ada Colau”. Per Alberto Fernández Díaz, l’alcaldessa vol tirar endavant la proposta “sigui com sigui”.

Una altra de les qüestions que han posat en dubte la majoria dels partits de l’oposició és el cost del procés participatiu que va de l’1,8 als 3 milions d’euros.

La pregunta referent a la remunicipalització de l'aigua ha estat rebutjada amb el vot favorable d'ERC i Barcelona en Comú i els vots en contra de la resta de formacions, inclosa la CUP, que ho ha qualificat "d'error estratègic" i ha defensat que hauria estat millor "tirar pel dret". La pregunta referent al canvi de nom de la plaça d'Antonio López ha comptat amb el suport de Barceoan en Comú, ERC i la CUP.

La multiconsulta, un camí tortuós

La multiconsulta ha tingut des d'un inici molts fronts oberts, especialment des d'un punt de vista judicial: una denuncia per un presumpte delicte de prevaricació i malversació, una investigació de la Fiscalia sobre un presumpte delicte de revelació de dades del padró, i diversos recursos i denuncies presentats per Agbar, la Delegació del Govern a Catalunya i l’Associació d’Advocats Catalans. 

Des d'un punt de vista organitzatiu també ha planat l'ombra del dubte sobre el procés de recollida de signatures per tirar endavant les preguntes d'iniciativa popular.