El president del govern de les Canàries i secretari general de Coalició Canària, Fernando Clavijo, ha insistit aquest dimarts en la idea que hi hagi un membre nacionalista a la Mesa del Congrés, més enllà dels grans partits espanyols, com PSOE, PP, Sumar i Vox. De fet, l'aposta dels nacionalistes canaris és que el PNB presideixi el Congrés dels Diputats i que ho faci reflectint que "hi ha una tercera Espanya". Cal recordar que la Mesa del Congrés es constitueix el pròxim dijous 17 d'agost, en un ple que comença a les 10h del matí.

Volen que el PNB lideri la cambra 

"Crec que la proposta que hem fet resol un acord amb el PNB i Coalició Canària (CC), pot dotar al futur Govern d'Espanya d'estabilitat, d'un reflex clar d'aquestes dues Espanyes. No tot és blau i vermell, hi ha una tercera Espanya, hi ha una Espanya nacionalista", ha dit en declaracions als periodistes després de l'acte de la Verge de Candelera a Tenerife, per a apuntar que el que ocorri el pròxim 17 d'agost "es jugarà en l'últim minut".

Per a Clavijo el moment actual d'Espanya "no" passa per "tacticisme". "Són moments de generositat, de diàleg, d'enteniment, de pluralitat i, sobretot, de posar la situació que s'està vivint, l'interès dels ciutadans per damunt", ha dit el president canari. Així mateix, Coalició Canària considera que "les illes necessiten a l'Estat i un govern estable que sigui capaç de donar resposta als problemes que té".

El PSOE descarta la presidència per al PNB

Tot i la proposta canària, la vicepresidenta primera en funcions del govern espanyol, Nadia Calviño, ja ha descartat la possibilitat que el PNB presideixi la Mesa del Congrés, mentre la líder de Sumar, Yolanda Díaz, també va refredar aquesta possibilitat assegurant que s'està treballant per una "mesa progressista". Tot i això, és cert que els socialistes no han denegat la possibilitat que hi hagi un membre nacionalista a la Mesa del Congrés, que es constitueix el pròxim dijous. 

Amb això, el PSOE ja ha deixat clar que vol la presidència de la cambra baixa, però tampoc té segellat els vots, tenint en compte que els socialistes necessiten Junts per Catalunya per revalidar el lideratge del parlament espanyol. En cas que els de Míriam Nogueras no votin favorablement a la proposta que pugui fer els partits aliats al govern espanyol de la passada legislatura, el Partit Popular assoliria la presidència en obtenir més vots favorables. 

Amb tot, el president del govern espanyol en funcions i principal aspirant per revalidar el lideratge, Pedro Sánchez, es reunirà aquest dimecres amb els diputats i senadors socialistes al Congrés per afrontar els diversos escenaris que es plantegen al ple de dijous. A més, el Partit Popular també ha fet el mateix, però a la tarda d'aquest dimecres, en la qual s'espera que es faci públic el nom del candidat dels populars per a la presidència del Congrés. Per la seva banda, Junts, que té la clau, ha convocat dijous a les 8h, dues hores abans del ple, una executiva per abordar la situació i posicionar-se sobre la presidència del Congrés.