L'independentisme pot patir una manca de mobilització aquestes eleccions generals 2023. I a Junts per Catalunya han volgut tancar la campanya fent una crida reiterada a la mobilització perquè el país "està en joc". La candidata del partit al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, no havia recalcat tant la importància de no quedar-se a casa fins aquest divendres als Jardinets de Gràcia. La cap de llista juntaire ha demanat concentrar el "vot de Catalunya" en la seva formació perquè així "s'acabarà la política ajupida i posarem la política desacomplexada i la gent al centre de tot". "Faig una crida a recuperar la força, l'orgull i el respecte al país", ha apuntat, per enviar un missatge clar: "No som una província espanyola, som nació". 

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya
 

🟡 Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?
 

En aquest sentit, Nogueras s'ha dirigit a aquells que s'inclinen per l'abstenció. La cap de files de Junts ha defensat que l'única via per garantir el progrés i benestar de Catalunya és "aconseguir un estat" i, per això, s'ha referit especialment "als qui vindran": "No tenim cap dret a deixar-los un país petit, submís i espanyol per molt decebuts i emprenyats que estiguem, no tenim dret a fer-ho, ens juguem la pervivència de la nació!". La número u dels juntaires a la cambra baixa espanyola, que ha estat acompanyada per la plana major de la direcció de Junts, l'exalcalde Xavier Trias o l'exconseller Quim Forn, ha afegit que demana el vot als catalans perquè afirma que no els "fallarà": "Cal enviar un altre missatge molt clar: a Catalunya, ni PP ni PSOE, ni Espanya de dretes ni Espanya d'esquerres, ni Sánchez ni Feijóo; ara toca Catalunya", ha expressat.

Miriam Nogueras Puigdemont acte final Junts Barcelona 21 juliol 2023   Miquel Muñoz
Míriam Nogueras, durant la seva intervenció a l'acte final de Junts / Foto: Miquel Muñoz.

Xavier Trias critica que el govern del PSOE ha portat "més dependència i atacs a la llengua"

L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat per segona vegada a la campanya de Junts aquestes eleccions generals. El guanyador de les darreres eleccions municipals a la capital de Catalunya ha lamentat que la candidata del PSC, Meritxell Batet, asseguri que mai cap govern no havia "tractat tan bé" Catalunya: "La realitat és dura, ells ens han portat més dependència, més atacs a la llengua i han continuat la repressió". "Tenen una obsessió, que és destruir-nos i acabar amb nosaltres, és gent que contínuament menteix", ha asseverat amb un to dur.

Xavier Trias acte final Junts Barcelona 21 juliol 2023   Miquel Muñoz
Xavier Trias, a l'acte de Jardinets de Gràcia / Foto: Miquel Muñoz.

En paral·lel, Trias ha aprofitat per recordar com es va impedir que ell aconseguís arribar de nou a la batllia barcelonina amb la suma del PSC, els comuns i el PP: "Ara socialistes i comuns ens diuen que cal aturar el PP. Hi estem d'acord, però són els mateixos que tenen la cara de pactar entre ells per apartar-nos de l'alcaldia i no tenen cap mania per sumar quan es tracta d'anar contra nosaltres". Encara sobre aquesta qüestió, ha volgut assenyalar la contradicció d'Alberto Núñez Feijóo, el candidat dels populars, de demanar que es respecti la llista més votada: "En canvi, a Barcelona, diu que és diferent perquè s'havia d'aturar els nacionalistes". Trias s'ha sumat a les crides a la mobilització advertint que "només hi ha un dia per votar", però que si es fa malament o no s'hi assisteix hi ha "quatre anys de càstig": "Diumenge hem de tenir la força decisiva per canviar-ho tot i per fer que les mentides no surtin gratis".

Puigdemont insisteix a deixar les "raons personals" a banda i mobilitzar-se per revertir el relat d'una "Catalunya com una província espanyola"

El diumenge passat, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va entrar en campanya a l'acte central del partit per a aquests comicis. I durant aquesta setmana també ho ha fet als actes de clausura de les diferents demarcacions. El míting final a Barcelona no n'ha estat l'excepció. Al llarg de la seva intervenció, s'ha volgut dirigir amb molt d'èmfasi als abstencionistes perquè vagin a votar: "Els hem de trencar els esquemes i el relat de voler convertir Catalunya en una província política espanyola".

En aquest sentit, ha defensat Junts com un partit que "sempre hi ha sigut" des de l'1 d'octubre de 2017 i, aprofitant aquest moment, ha indicat que ells podran dir perfectament què van fer aquell dia: "No ens vam quedar a casa en un moment delicat per al país". "Quan en el futur els preguntin què van fer quan la llengua i la nació estaven en perill, quan ens volien espanyolitzar més que mai, que pensin si els convé haver de dir que es van quedar a casa", ha reblat. Per aquest motiu, ha apel·lat a deixar de banda "les raons personals" i a mobilitzar-se el 23 de juliol per una "gran raó, Catalunya". "El PP i el PSOE voldrien un bipartidisme espanyolista, no ho van aconseguir ni amb el 155 ni amb el discurs del rei: que no ho aconsegueixin ara", ha defensat Puigdemont.

Carles Puigdemont acte final Junts Barcelona 21 juliol 2023   Miquel Muñoz
Moment de la intervenció de Carles Puigdemont / Foto: Miquel Muñoz.

A l'acte, també hi ha intervingut el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha argumentat que cal anar a votar "per les generacions que ens han precedit i que han donat la vida per mantenir la llengua i la nació, perquè les urnes són el millor instrument i per aquells que voldrien i no poden fer-ho", en referència a Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Marta Rovira i Clara Ponsatí. "Si som un grup objectivament identificable, l'única manera d'identificar-nos és comptant paperetes de l'independentisme el diumenge", ha afegit. Per acabar, Turull ha sostingut que no aniran a Madrid a "pactar res a canvi de deixar-ho estar, ni transferències, ni solucions personals". També ha parlat la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha volgut rebatre les declaracions de Meritxell Batet a El Nacional.cat dient que Catalunya "avui ja no és un problema": "Catalunya és la solució, no és un problema". Sobre el fet que els socialistes afirmin que el referèndum no el preveu la Constitució, Borràs ha precisat que el que volen dir en realitat és que "Catalunya no hi cap, en aquesta constitució ni en aquest país".

Jordi Turull acte final Junts Barcelona 21 juliol 2023   Miquel Muñoz
Jordi Turull, a l'acte final de Junts / Foto: Miquel Muñoz.

L'altre candidat que ha pujat al faristol muntat per a l'acte als Jardinets de Gràcia ha estat el cap de cartell de Junts al Senat per Barcelona, Toni Castellà. El dirigent de Demòcrates ha demanat que Junts tingui "força" el diumenge per "doblegar" l'Estat. Castellà també s'ha dirigit a Esquerra Republicana per demanar-los que tornin a "l'esperit de la unitat de l'1 d'octubre". "Em sembla frívol que ara diguin que el resultat de la taula de diàleg van ser els indults quan en el seu moment ho van negar i ara ho volen treure en campanya", ha apuntalat.