Quan falten 3 dies per a la constitució del Congrés, i amb la renúncia de fins l'ara presidenta, Meritxell Batet, encara és una incògnita qui serà el candidat del PSOE, i qui presidirà la cambra baixa. Durant les darreres setmanes s'han presentat diferents opcions, com la proposta de Coalició Canària perquè presideixi el PNB, però han estat tombades pels socialistes. Precisament, la vicepresidenta primera en funcions, Nadia Calviño, ha tancat la porta a aquesta possibilitat. En una entrevista aquest dilluns a TVE, Calviño ha assegurat que "hauria de ser una persona del PSOE". Tanmateix, ha reconegut que hi ha "negociacions constants", tot i que, ha defensat que siguin discretes "per arribar a bon port" i així reflecteixin "la majoria progressista". 

"En general, a la vida política espanyola, no ve malament una mica de discreció i sobretot diàleg intens entre tots els grups polítics", ha assenyalat la titular d'Economia, que ha indicat que l'objectiu és "conformar una Mesa que reflecteixi la pluralitat i la majoria progressista que va sortir de les urnes". La vicepresidenta en funcions no ha volgut contemplar un escenari de repetició electoral, perquè ha considerat que no és "desitjable". Pel que fa a la seva candidatura per presidir el Banc Europeu d'Inversions, Calviño ha assegurat que "és una molt bona notícia per a Espanya que puguem presentar una candidatura forta". 

Coalició Canària proposa el BNG

Coalició Canària va proposar aquest diumenge que el Partit Nacionalista Basc (PNB) presideixi el Congrés dels Diputats. Així ho assegurava en una entrevista a La Vanguardia el secretari general de Coalició Canària (CC) i actual president del govern canari, Fernando Clavijo, que creu que la democràcia espanyola és “prou madura” per permetre que un nacionalista presideixi la cambra o en sigui vicepresident. “Les urnes han parlat i han mostrat un país molt plural. Hi ha una realitat que no es pot obviar, amb la qual cal dialogar i arribar a acords”, afirma Clavijo, que diu que els nacionalistes bascos són “un referent” per a ells. El líder canari va assegurar que està obert al diàleg tant amb el PP com amb el PSOE, i va insistir en el vet a Vox i Sumar. Sobre les demandes de cara a una eventual investidura, Clavijo va afirmar que CC vol “crear un clima d’entesa que faciliti el diàleg i grans acords" i rebutja la inclusió de "forces extremistes al govern i defensa l’agenda canària". 

Mesa del Congrés progressista

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, també va refredar la proposta de Coalició Canària. Díaz va afirmar que "estan treballant per fer una mesa progressista". "Les meses han de ser la resposta del que van votar els espanyols", va recordar Díaz en un acte a O Carballiño, a Ourense. "I, per tant, el que té sentit és que la mesa del Congrés —que gestiona la vida diària— sigui d'acord amb el que va votar la ciutadania", va continuar la seva reflexió la també vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions. "Els portaveus estan treballant doncs per una mesa que sigui progressista", ha insistit Díaz, que ha avisat que "ningú entendria" que aquestes eleccions del 23-J signifiquessin un retrocés en drets.