El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 portarà el proper dimarts al Consell de Ministres l'avantprojecte de la Llei de Famílies, que contempla un permís retribuït de cinc dies a l'any per poder atendre un familiar fins a segon grau o a algú amb qui es conviu. Tot i que el ministeri dirigit per Ione Belarra volia que aquest permís arribés a set dies anuals i amb l'opció d'ampliar-los a nou si el sol·licitant necessitava desplaçar-se a una altra comunitat autònoma per fer-se càrrec del familiar, el permís ha quedat en cinc dies, fet que ha permès trobar l'equilibri en les negociacions entre Drets Socials i Hisenda.

Les altres novetats que incorpora la Llei de Famílies són l'ampliació de la renda mensual de 100 euros al mes per a nens de 0 a 3 anys. Fins ara, només s'hi podien acollir les dones treballadores. Ara, també la podran rebre les dones que es troben a l'atur. Al mateix temps, els drets de les famílies monomarentals amb dos fills, les famílies amb dos fills on un dels ascendents o descendents tingui discapacitat i també els d'aquelles integrades per dos fills on la dona hagi estat víctima de violència de gènere seran els mateixos que els de les famílies nombroses. Paral·lelament, la norma contemplarà un nou permís parental de vuit setmanes, no retribuït, que es podrà fer de manera contínua o bé discontínua fins que el fill o filla arribi als 8 anys. En aquest context, el Ministeri de Drets Socials també volia ampliar a sis mesos els permisos de paternitat i maternitat, però aquesta proposta no ha reeixit i seguiran en 16 setmanes.

El que diu l'acord del govern de coalició PSOE-Unidas Podemos sobre les famílies

El que recull l'acord de coalició que van subscriure el PSOE i Unidas Podemos és que es comprometien a "elaborar una llei que respongui i protegeixi a les diferents estructures familiars". "Es protegirà les famílies monomarentals i monoparentals (encapçalades en més d'un 82% per dones), les famílies nombroses, les de parts múltiples i les famílies acollidores, adequant els ajuts i prestacions a la situació de necessitat segons la mida, característiques i rendes familiars", subratllaven en el text del pacte. Encara sobre aquesta qüestió, afegien que garantirien "la protecció efectiva de les diferents realitats familiars escollides amb llibertat, amb mesures de suport a l'adopció a famílies LGTBI, reconeixement de la filiació de les parelles de dones lesbianes i protecció jurídica de les noves formes de convivència estables sense ser parella".