L'exconsellera a l'exili, Clara Ponsatí, ha trepitjat l'Empordà aquest matí de dissabte durant uns 30 minuts. Es tracta de la primera vegada que visita l'estat espanyol des que va marxar a l'exili. Durant l'acte per reivindicar la reobertura del pas fronterer de Banyuls de la Marenda, ha traspassat el límit entre Espanya i França. Abans que comencés l'acte reivindicatiu, que s'ha celebrat en territori sota administració francesa, Ponsatí ha anat caminant fins a l'extrem nord de l'Empordà i allà s'hi ha estat una mitja hora, sense que aparegués cap policia, mosso o guàrdia civil. A la banda francesa sí que hi havia una dotació de la Gendarmeria, que vigilava l'acte catalanista amb total normalitat.

Ponsatí ha participat després en la protesta de les entitats catalanistes de Catalunya Nord contra la decisió del prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, de negar-se a reobrir el coll de Banyuls, que uneix les comarques del Rosselló i l'Alt Empordà, per raons policials.

Val a dir que la presència de Ponsatí a l'Empordà ha estat temporal, ja que més tard, en acabar l'acte de protesta pel tancament del pas fronterer de Banyuls, ha abandonat l'Empordà i ha tornat al Rosselló.

Ponsatí ha pres la paraula en l’acte i ha assegurat que la protesta ha estat “una oportunitat excel·lent per a acostar-me una mica més a casa”. “Avui he trepitjat més enllà de la frontera del que avui és l’estat espanyol. M’ha produït molta alegria, us agraeixo que m’hàgiu donat aquesta ocasió”, ha afirmat. I ha afegit que la Unió Europea “és una unió de valors i drets fonamentals”, però que des de fa cinc anys “Espanya viola drets fonamentals de forma molt flagrant”. “Si jo baixés una mica més avall, probablement m’hi esperaria la Guàrdia Civil. Això és il·legal, perquè tinc immunitat”, ha asseverat.

En referència al tall del pas fronterer del coll de Banyuls, ha subratllat que França “viola de forma molt flagrant la llibertat de circulació”. “El Tribunal de Justícia ho ha dit amb tota claredat, això s’ha d’acabar”, ha comentat. També ha aprofitat l'avinentesa per convidar alcaldes i parlamentaris a Estrasburg per reclamar des de les institucions europees la reobertura del coll de Banyuls. De fet, en més d'una ocasió, Ponsatí ha reclamat des de la tribuna del Parlament Europeu la reobertura del pas.

Tanquen el pas fronterer de Banyuls

Segons el prefecte dels Pirineus Orientals, el pas fronterer de Banyuls pot ser una via d'entrada al crim organitzat i als fluxos migratoris. Segons informa el diari L'indépendant, en aquests moments és del tot segur que el pas que utilitzen habitualment els veïns dels municipis del voltant quedarà tancat almenys fins a final d'any.  Furcy va comunicar aquest dijous la decisió a l'associació Albera sense frontera i a tots els càrrecs d'aquesta zona del Rosselló, als quals va convocar a una reunió informativa. El pas, tancat unilateralment pel govern francès, va ser barrat el gener del 2021 amb unes grans pedres.

Les raons del tancament del pas fronterer de Banyuls no satisfan els veïns de la zona i el malestar entre la ciutadania creix. En aquest context, fa tres mesos es va crear l'associació Albera sense frontera, que ja té 800 membres i que cada dia rep més suport. Escau esmentar que la denominada Serra de l'Albera és la part més oriental dels Pirineus, quan arriben al Mediterrani.