El prefecte dels Pirineus Orientals (càrrec equivalent a un delegat del govern espanyol), Rodrigue Furcy, ha justificat la sorprenent decisió de negar-se a reobrir el coll de Banyuls, que uneix les comarques del Rosselló i l'Alt Empordà, per raons policials. Argumenta que pot ser una via d'entrada al crim organitzat i als fluxos migratoris. Segons informa el diari L'indépendant, a hores d'ara és segur que el pas que utilitzen habitualment els veïns dels municipis del voltant per transitar quedarà tancat almenys fins a final d'any. 

Furcy va comunicar ahir dijous la decisió a l'associació Albera sense frontera i a tots els càrrecs d'aquesta zona del Rosselló, als quals va convocar a una reunió informativa. El pas, tancat unilateralment pel govern francès, va ser barrat el gener del 2021 amb unes grans pedres.

El prefecte ha pres la decisió quan anteriorment s'havia atribuït el tancament de la frontera a la covid. Els arguments ara donats són els següents, amb un llenguatge policial: "La investigació i l'activitat dels serveis de vigilància mostren un augment dels intents de pas transfronterer del crim organitzat. Els darrers fets també han confirmat que el pas de Banyuls podria ser una via alternativa per als fluxos migratoris i el crim organitzat", ha indicat la prefectura. I ha afegit que han estat detinguts a prop d'aquest pas 64 estrangers en situació irregular i s'hi han fet diverses actuacions contra la delinqüència organitzada.

Les raons oficials no satisfan els veïns de la zona i el malestar és evident. Arran d'aquest sentiment creixent fa tres mesos es va crear l'associació Albera sense fronteraque ja té 800 membres i cada dia se n'hi sumen més. La denominada Serra de l'Albera és la part més oriental dels Pirineus, quan arriben al Mediterrani. L'emissora France3 en va fer recentment un reportatge, en la seva desconnexió en català. 

Reportatge sobre el tancament del Coll de Banyuls i la mobilització dels veïns per reobrir el pas fronterer, a France3