La consellera d’ensenyament Clara Ponsatí, en llibertat però sense passaport mentre espera que Escòcia es pronunciï sobre l’ordre d’extradició del jutge Llarena, ha dit aquest matí que confia en la justícia d’aquest país: "Tinc molta confiança que la justícia escocesa actuï com a tal. Si això passa, la meva demanda d’extradició no es pot concedir”, ha manifestat en una entrevista al programa “Via Lliure” de RAC1.

Ponsatí s’ha mostrat preocupada per l’actuació del govern espanyol enfront del moviment independentista: “no afluixa, sinó tot el contrari. Segueixen atacant de manera progressiva”, ha assegurat, i és per això que “no descarta” que altres líders independentistes “acabin a la presó”: “Mentre mantinguem la nostra posició, hi haurà més empresonaments", ha dit.

La consellera d’ensenyament del govern de Carles Puigdemont creu que tard o d’hora caldrà asseure’s a negociar, el que ja no té tan clar però, és si aquestes negociacions han de ser amb Mariano Rajoy “perquè si ell no vol seure amb nosaltres ho tenim difícil”, ha dit.

Ponsatí ha assegurat que estem en un “atzucac democràtic. Les autoritats espanyoles segueixen entestats a no veure que hi ha un problema que han d’afrontar de manera democràtica. Fins que no es desencalli és difícil pensar que farem progressos”.

Confia en un nou referèndum

La consellera ha recordat tot el què va envoltar el referèndum de l’1 d’octubre just avui que es compleixen 6 mesos de la seva celebració. Ha dit que va ser el dia “de l’autodeterminació dels catalans” i ha confiat que “tot i que Catalunya no és independent (...) el poble català tindrà l’opció, en un futur més proper, d’expressar la seva voluntat sense agressions externes”. Ponsatí ha reconegut que l'1 d'octubre "estava molt esperançada" però que després d'aquella data va tenir "més evidencies que no estàvem preparats". Per la consellera "s’haurà de fer un altre referèndum un altre dia. La resolució complerta del programa polític català passa per aquí. El que no sé és quina forma tindrà.”