"Ara podré tornar a trepitjar tot el territori català", és el que ha dit aquest dijous Clara Ponsatí després que Pablo Llarena hagi descartat perseguir-la amb el nou delicte de desordres públics agreujats. Si bé el jutge manté l'acusació de desobediència, aquest delicte comporta penes d'inhabilitació i no pas de presó — afirma Ponsatí una nota enviada als mitjans de comunicació. És per això que la consellera exiliada i eurodiputada de Junts ara podrà tornar a Catalunya, mentre encara es busca castigar el president a l'exili Carles Puigdemont amb la pena màxima per malversació.

👨‍⚖️ Llarena es regira i passa comptes amb Sánchez per la derogació de la sedició

Això sí, Ponsatí ha deixat ben clar que el seu retorn "serà una simple anècdota" mentre Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i els milers de ciutadans encausats pels tribunals espanyols "continuïn perseguits judicialment". Heus aquí les crítiques a la reforma del Codi Penal, sobre la qual ha considerat que "el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha vist obligar a derogar la sedició per la pressió europea i, de mà d'ERC, ho ha fet amb l'impacte calculat". També ha assegurat que la redacció de l'ampliació del delicte de desordres públics "conté certs passatges que poden ser un calaix de sastre ideal per encausar activistes i continuar criminalitzant la protesta".

Els pròxims passos de Ponsatí

La consellera exiliada i eurodiputada de Junts ha parlat sobre els seus pròxims passos i ha volgut posar perspectiva: "Els independentistes hem d'aprofitar tots els espais possibles per mantenir el combat per la llibertat. La construcció del país és el far que ha guiat la meva vida, com a ciutadana, com a acadèmica, al govern de la Generalitat". "En els darrers cinc anys he actuat des de l'exili, a Brussel·les, a Escòcia i a la Catalunya Nord. Ara podré trepitjar tot el territori català", ha conclòs.

Per la seva banda, Puigdemont també ha respost a la interlocutòria de Llarena: "Que ningú no tingui dubtes, no tornaré ni emmanillat ni rendit davant d'un jutge espanyol per tal que sigui indulgent. Lluitaré per tornar lliure". El jutge ha comunicat el processament del president a l'exili per desobediència i malversació, un cop ha entrat en vigor la reforma del Codi Penal amb la qual es deroga la sedició. Finalment, l'advocat Gonzalo Boye ha comparat Llarena amb Groucho Marx: "Tinc aquests delictes i, si no, en tinc aquests altres". Lluny de la broma, ha denunciat que la interlocutòria demostra "una vegada més que existeix un ànim persecutori" contra les líders independentistes.