L'advocat de Carles Puigdemont i la resta de polítics exiliats de Junts, Gonzalo Boye, ha denunciat des de Brussel·les que la interlocutòria del jutge instructor Pablo Llarena demostra "una vegada més que existeix un ànim persecutori" contra els líders independentistes. Boye ha recordat que el jutge instructor no va acceptar el juliol del 2018 l'extradició de Puigdemont pel delicte de malversació, com va plantejar-li el tribunal de Schleswig-Holstein, i, en canvi, ara ha decidit perseguir-lo per aquest delicte, un cop la reforma del Codi Penal ha derogat la sedició. "És una situació com de Groucho Marx, tinc aquests delictes i, si no, en tinc aquests altres", ha ironitzat Boye.

 

Des de Brussel·les, on s'ha reunit amb els eurodiputats de Junts, Boye ha insistit que sempre han tingut molt clara la línia de defensa de l'exili, que "passa per acreditar no només que aquests fets no són delictius sinó que es corresponen amb la persecució política". Segons l'advocat, a efectes de l'exili la sedició ja no era viable des que el tribunal de Schleswig-Holstein va negar l'extradició del president per aquest delicte, que estava derogat a Alemanya i no es corresponia amb els desordres públics. "Que hagin trigat és una qüestió tècnica legislativa", ha reblat.

Llarena ha actualitzat avui el processament dels polítics exiliats i ha retirat el delicte de sedició, derogat del Codi Penal, però en la seva nova interlocutòria imputa Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig pel delicte de malversació (art.432 del Codi Penal), que implica fins a 8 anys de presó de forma agreujada. Sosté que no se li pot aplicar la malversació atenuada (art.432 bis) introduïda en aquesta reforma, que castiga amb un màxim de 4 anys de presó la malversació que no implica un lucre personal.

Clara Ponsatí

Boye s’ha mostrat expectant sobre quins seran els següents passos del tribunal, però ha donat per descomptat que Llarena parla en nom de la Sala Segona del Tribunal Suprem i que, per tant, aquesta no el desautoritzarà. Això no obstant, ha assegurat que aquests canvis no facilitaran que prosperi l'euroordre a Brussel·les i que, de fet, aquests canvis de Llarena fan evident que "no sap molt bé cap a on anar". No només això, ha denunciat que Llarena "ha tornat a vulnerar la inviolabilitat dels eurodiputats dictant una ordre nacional de detenció per a la qual no té autorització", i ha retret que el 2019 havia assegurat que la interlocutòria del processament era irreformable i irreconduïble i avui ha dictat una nova interlocutòria. "En dret hi ha una cosa molt important, igual que a la vida, que és la coherència", ha reblat.

Pel que fa al cas de Clara Ponsatí, que com Marta Rovira, només queda processada pel delicte de desobediència, pel qual no pot ser detinguda, Boye ha assegurat en ser interrogat sobre quan tornarà a l'Estat espanyol, que és una decisió que correspondrà a l'eurodiputada. Tanmateix, ha puntualitzat que tot i que canviï la seva situació penal el que es manté és la "vulneració de la seva immunitat, segueix existint indefensió, arran de l'ordre de detenció per un delicte de desobediència, que hauria d'haver estat posterior al suplicatori", ha reblat. Segons Boye, tots els exiliats tornaran. "Jo no canvio de postura. Fa cinc anys que defenso la mateixa".