Un centenar d'entitats socials i ecologistes d'arreu del país s'han aplegat aquest dissabte a Barcelona per exigir l'aturada dels "macroprojectes especulatius" previstos al pressupost de la Generalitat, com són el complex del Hard Rock a Salou i la Vila-seca, l'ampliació de l'aeroport del Prat o la construcció del Quart Cinturó al Vallès. Tanmateix, la manifestació, que ha reunit unes 1.800 persones segons la Guàrdia Urbana —10.000 segons els organitzadors—, també ha estat una plataforma per reivindicar les lluites ciutadanes contra altres projectes d'infraestructures que "atempten" contra el territori. Així, la protesta també s'ha dirigit contra les línies de molt alta tensió (MAT), les macroplantes solars i eòliques o el megacomplex turístic 'Ciutat del Motor', entre d'altres.

Les plataformes ZeroPort, Aturem Hard Rock i Campanya Contra el Quart Cinturó, organitzadores de la mobilització, han denunciat els macroprojectes especulatius que "només fan que destruir el territori", però també el model econòmic que hi ha al darrere, el model capitalista. En aquest sentit, han criticat la "connivència" dels partits i els polítics amb els "especuladors i grans empresaris" que no cerquen el bé comú, sinó que s'enriqueixen a costa de territori i de la gent. "Treballem per un altre model d'ordenació del territori que respecti la natura i la biodiversitat", han reivindicat.  

Els manifestants s'han aplegat a la plaça Catalunya, on s'han vist tota mena de pancartes amb reivindicacions ecologistes. Cap a dos quarts de set ha començat la marxa pel carrer de la Fontanella acompanyada de xiulets i càntics anticapitalistes i a favor de la terra. "Aquest macroprojecte, no ens representa", "La terra no està en venda, la terra es defensa" o "Salvem la pagesia, vetem la burgesia", han estat algunes de les proclames". Però també han aprofitat per carregar contra el Govern i contra els partits responsables del pressupost que preveu aquests macroprojectes. "PSC i Esquerra, ens venen la terra","Visca la terra, mori el mal govern", han cridat els manifestants. La mobilització ha continuat per la Via Laietana, i en un dels balcons s'ha desplegat una pancarta amb el lema de la manifestació "Defensem la terra, construïm el futur". Finalment, ha arribat a la plaça Catalunya, on s'ha exigit de nou "l'aturada dels macroprojectes que condemnen el territori a la pobresa i la precarietat".

Manifestacio contra macroprojectes quart cinturo hard rock aeroport
La manifestació ha rebut el suport d'un centenar d'entitats dels moviments ecologistes, del dret a l'habitatge o feministes / Malena Ramajo

Comuns i la CUP contra els macroprojectes

Representants d'En Comú Podem i la CUP han estat presents a la manifestació per expressar el seu rebuig a aquests macroprojectes. "Què estan fent el PSC, Junts i ERC donant suport al negacionisme climàtic en comptes de donar suport a la ciutadania?", s'ha preguntat la presidenta d'En Comú Podem, Jessica Albiach, que ha assenyalat els perjudicis sobre el medi ambient que suposarien aquests macroprojectes. Ha afirmat que mentre a Catalunya hi ha restriccions per sequera, es planteja la construcció del casino del Hard Rock, que "consumiria tanta aigua com l'Hospitalet". També ha assenyalat que l'ampliació de l'aeroport del Prat provocaria l'arribada de 20 milions de turistes més a Barcelona, amb la consegüent "destrossa del medi ambient" i "l'expulsió de les veïnes de la ciutat", i ha titllat d'"autopista franquista" la B-40. "Instem aquests tres partits que es posin al costat de les persones i deixin de protegir aquells que volen fer negoci amb les nostres vides", ha dit.

Xavi Pellicer, diputat de la CUP al Parlament, ha estat més contundent contra el Govern, que ha definit com "un Govern sense rumb" i contra ERC, a qui ha acusat d'haver "esgotat la possibilitat de transformació social i nacional de Catalunya". Ha criticat la manca de "propostes transformadores que donin resposta a les necessitats del país", i que, en canvi, es doni suport a macroprojectes que "destrueixen el territori i consoliden un model de precarietat". Pellicer ha alertat que queden pocs dies per a l'aprovació definitiva dels pressupostos, el pròxim 10 de març, i ha instat ERC i els comuns a repensar-se la seva postura envers uns pressupostos que "comprometen el futur del país". 

Manifestacio contra projectes quart cinturo hard rock aeroport macroplantes eoliques
Els manifestants han rebutjat altres infraestructures com ara les macroplantes eòliques / Malena Ramajo
Manifestacio contra macroprojectes quart cinturo hard rock aeroport mat
Les línies de molt alta tensió (MAT) també són una lluita de la ciutadania a Catalunya / Malena Ramajo