Desobediència greu. Aquesta és l'acusació que fa el Tribunal Suprem contra la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per la deliberada decisió de no contestar les preguntes de l'acusació popular Vox durant el judici al procés. Per aquesta qüestió la Fiscalia li demana sis mesos de presó i inhabilitació, i el judici començarà l'1 de març a la capital espanyola. "És indispensable saber que normalitzar la presència de l'extrema dreta no és una opció", ha dit la mateixa Reguant aquest dimecres, i ha reivindicat la necessitat que "el mur contra el feixisme" no es relaxi.

Acto de apoyo a Eulàlia Reguant - Joan Mateu Parra

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant abans de començar l'acte / Joan Mateu Parra

 

Reguant ho ha dit pocs minuts abans que s'hagi omplert l'Auditori Calàbria de Barcelona de persones que s'han solidaritzat amb ella, en un acte organitzat pel seu grup de suport, "Ferma contra el feixisme". Més enllà de persones a nivell individual, diputades de la CUP i representants anticapitalistes represaliats com Anna Gabriel o l'ara exdiputat Pau Juvillà, també hi han assistit representants de la resta de partits independentistes i els comuns, com l'exconseller Jordi Turull, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta; el president de Junts al Parlament, Albert Batet; i la líder dels comuns també a la Cambra catalana, Jéssica Albiach. I una assistència d'última hora: la del diputat inhabilitat al Congrés Alberto Rodríguez, d'Unides Podem.

Dolors Sabater i Jordi Turull en acto de apoyo a Eulàlia Reguant - Joan Mateu Parra

Els representants de Junts Francesc de Dalmases, Dolors Sabater, Jordi Turull i Albert Batet / Joan Mateu Parra

La solució d'Anna Gabriel

L'acte s'ha desenvolupat mitjançant una taula rodona on diversos representants han reflexionat sobre la repressió de l'Estat. Una de les intervencions més rellevants ha estat la de l'exdiputada de la CUP exiliada a Ginebra per l'1-O, Anna Gabriel, que ha carregat contra la politització permanent des de la dreta de la justícia, més enllà de la mera existència de Vox: "Cal que la gent entengui que tenim un problema gravíssim a molts nivells, però també en el judicial". Gabriel ha reconegut no ser gaire confiada en les resolucions judicials que puguin arribar d'Europa: "Quan diposites esperances en les resolucions judicials europees has perdut part important de la lluita", però ha demanat no abandonar-les. Més enllà d'això ha reivindicat que la solució és persistir malgrat tota la repressió viscuda fins ara, perquè els drets "només s'aconsegueixen exercint-los", i per tant "la solució ve d'on sempre ha vingut: lluita i resistència". 

I la mateixa idea ha reivindicat Alberto Rodríguez, que ara després de la seva inhabilitació té en marxa dos recursos demanant la nul·litat de la sentència pels drets que se li han vulnerat a ell com a diputat i pel dret a la representació política, i malgrat no saber del cert quin resultat tindran, ha insistit, precisament, en la insistència: "A més repressió, més organització hi haurà d'haver".

Acto en apoyo a Eulàlia Reguant - Joan Mateu ParraTaula rodona en l'acte de suport a Eulàlia Reguant / Joan Mateu Parra

Juvillà: el sentit de la desobediència

I un altre inhabilitat ha pres la paraula, Pau Juvillà, que ha dit que en un país normal ell no hauria estat condemnat, i ha carregat contra la duresa dels jutges. Així mateix, ha reivindicat que la desobediència ha de tenir sempre una finalitat, i a poder ser, ha de ser col·lectiva: "Desobeir perquè serveixi d'alguna cosa", ha reivindicat l'ara exdiputat inhabilitat per no haver retirat llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. 

El també exdiputat Antonio Baños, que juntament amb Reguant va decidir no contestar a Vox al judici del procés -malgrat seguir altres situacions judicials-, ha parlat de com els mitjans van contribuir, abans que Vox fos un partit amb representació a les institucions, a fer-los créixer tractant-los com si fossin un "grup normal amb ideologia viable".

Norma Pedemonte d'Alerta Solidària també ha reivindicat restar ferms contra els intents d'intimidar i reprimir la dissidència, mentre que l'escriptora Núria Cadenes ha assenyalat la necessitat de ser conscients de la dimensió de la repressió de l'estat i fer-hi una resposta "organitzada i conscient". Més enllà d'aquestes intervencions també s'han projectat vídeos de suport a Reguant, protagonitzats per personalitats com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, o la representant d'Irídia Anaïs Franquesa. L'acte ha tancat amb una actuació musical de David Carabén de Mishima. 

Ferma contra el feixisme

El grup de suport "Ferma contra el feixisme" es va presentar en públic a principis de gener per diverses entitats veïnals i socials del barri de Reguant, Sant Antoni, que van remarcar la necessitat de fer un grup que més enllà del suport individual a la diputada, esdevingui una eina col·lectiva per denunciar i combatre l'extrema dreta i Vox

El Tribunal Suprem jutjarà la diputada de la CUP els propers 1 i 2 de març per desobediència. El judici tan sols consistirà en l'interrogatori de la mateixa diputada anticapitalista i de l'anàlisi dels documents presentats per les parts. Escau esmentar que durant el procés judicial, Reguant podrà respondre en català. 

El Tribunal Suprem va assumir la causa arran de la petició que li va fer un jutjat de Madrid que havia dut la instrucció del cas contra ella i contra l’exdiputat Antonio Baños, que també es va negar a respondre les preguntes del partit d’extrema dreta. L’abril de l'any passat el jutjat número 10 de Madrid es va declarar competent i va obrir judici oral contra Reguant i Baños i aquesta passada tardor va demanar al Suprem que assumís la causa contra Reguant. Pel que fa al cas de l'exdiputat de la CUP, Antonio Baños, el seu cas resta, de moment, en el jutjat d’instrucció de Madrid, on també hi ha obert un judici oral.

Ruben Wagensberg, Jenn Diaz i Mireia Vehí en el acto de apoyo a Eulàlia Reguant - Joan Mateu Parra

Els diputats d'ERC Rubén Wagensberg i Jenn Díaz amb la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí / Joan Mateu Parra