Sis mesos de presó i sis d'inhabilitació per no contestar les preguntes de Vox durant el judici al procés. És el que demana la Fiscalia per la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant, que al seu temps sosté que no ha comès cap delicte i que en el judici, vol declarar en català. Aquest dimarts i amb la previsió que aviat sigui citada a declarar s'ha presentat davant del Mercat de Sant Antoni, barri de Reguant, un grup de suport a la diputada però que també proposa utilitzar el seu cas com una eina col·lectiva per denunciar i combatre l'extrema dreta i Vox. 

En la presentació del grup, amb el nom "Ferma contra el feixisme", no ha faltat la representació del teixit veïnal i social de Sant Antoni, amb membres d'Òmnium, ANC, la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample, el Casal Popular Lina Òdena, CDRs, i SEPC, entre d'altres. La portaveu del grup de suport, Núria Morell, ha demanat evitar que l'extrema dreta marqui el ritme i la direcció de l'Estat, i ha explicat com Reguant, quan va decidir no respondre, ho va fer en el marc d'una resposta col·lectiva, en sintonia amb els moviments antifeixistes.

Morell també ha animat a mantenir aquesta estratègia, la de bloquejar l'extrema dreta, exercint el dret a no contestar-los als tribunals, al Parlament i a les places practicant l'objecció de consciència: “Cal plantar cara a una extrema dreta masclista i xenòfoba que nega sistemàticament els drets més essencials”, ha afegit.

També ha pres la paraula la diputada anticapitalista Montserrat Vinyets, que un cop més ha reclamat la nul·litat del judici oral al Tribunal Suprem i ha recordat com no es pot sancionar dues vegades per la mateixa conducta, i és que Reguant ja va rebre una correcció disciplinària en forma de multa l'any 2019. Sigui com sigui, ha assegurat que els trobaran plantant batalla als carrers i places i "a tot arreu". 

Els anticapitalistes també han afirmat que “evidenciar l’anomalia de la presència de VOX com a acusació popular en el judici contra el dret a l’autodeterminació i denunciar la connivència entre l’extrema dreta i l’aparell judicial espanyol és un dret i és de justícia” i que per tant, l’obertura de la fase de judici oral contra Reguant suposa una vulneració a la llibertat ideològica i de consciència.

Drets vulnerats

En l’escrit de defensa presentat ahir, Reguant exposa que en aquest  procediment se li han vulnerat drets bàsics. El primer de tots al jutge predeterminat per la llei i sol·licita al Suprem que torni  la causa a la instrucció però a l'alt tribunal i no en el jutjat d'instrucció,  ja que va obtenir l’acta de diputada el 27 de febrer del 2021 i va comunicar-ho al jutjat el 10 de març, i els escrits d’acusació es van presentar després. “L’aforament és una obligació legal, no una prerrogativa del tribunal”, sosté la defensa. 

La defensa també indica que Reguant “mai va tenir una actitud desafiant i irresponsable vers el tribunal”, sinó que va exercir el  seu dret a la llibertat d’expressió i que li causaria “un perjudici moral” haver de contestar una acusació popular, que va expressar obertament que la seva presència en el judici contra els líders catalans era per promocionar-se públicament i políticament. A més a més, la defensa exposa que la pena que demana la fiscalia és “desproporcionada”, ja que implicarà perdre l’acta de diputada quan  en la seva declaració no ho era, i exposa el cas i el greuge patit pel diputat  al Congrés de Podemos Alberto Rodríguez.