En una comissió d’Interior monopolitzada per Ciutadans, que ha presentat les úniques 56 preguntes que ha respost el conseller Miquel Buch, un tema ha sobresortit: el de la situació de l’exmajor Josep Lluís Trapero. Davant les acusacions de “tracte de favor” contra l’antic comandament dels Mossos d’Esquadra, Buch ha instat el partit unionista a demostrar-ho i denunciar-ho davant la justícia si en tenen proves.

En la compareixença de Buch davant la comissió d'Interior aquest dimecres a la tarda, el diputat unionista Jean Castel ha denunciat en diversos ocasions el “tracte de favor” que rebria l’alt càrrec policial. Li ha preguntat per fets com la seva proposta per tornar a ser major dels Mossos estant processat pel cas 1-O o el suposat ús del seu horari laboral per preparar la seva defensa. També ha demanat si el Departament d’Interior aporta “algun mitjà” per aquesta defensa i com és que no s’ha impulsat cap expedient sancionador.

En un primer moment, Miquel Buch s’ha limitat a defensar la seva “professionalitat”, motiu pel qual “se li va demanar que tornés a les tasques que exercia”, però ha evitat respondre més detalladament per no afectar la seva defensa judicial. No obstant això, en la rèplica, el conseller d’Interior ha denunciat la "demagògia" de Ciutadans.

En aquest sentit, Buch ha comparat les acusacions contra Trapero amb les acusacions que ha fet Ciutadans contra els presos polítics per també un suposat tracte de favor. Els ha acusat de “fer demagògia” per a treure’n rèdit polític i els ha instat a denunciar-ho i demostrar-ho davant la justícia si saben que és així. “No ho demostren ni denuncien enlloc”, els ha retret.

Simbologia a l’espai públic

Un altre dels temes candents de la compareixença davant la comissió d’Interior ha estat la col·locació i retirada de simbologia a l’espai públic. Sobre això, el titular d’Interior ha desmentit que hi hagi cap directiva dels Mossos en aquest sentit “mentre no ataqui els principis fonamentals”. I ha assegurat que la policia catalana “només identifica i deté en les actuacions que van acompanyades d’estris perillosos o que puguin suposar un perill per a les persones o els béns públics”.

En aquesta línia, Buch ha informat que només s’han tramitat expedients sancionadors –39 el 2017 i 34 el 2018—quan ha suposat destrucció de mobiliari urbà o interurbà. Per altra banda, també ha rebatut l’acusació de Ciutadans que, mentre identifiquen escamots antillaços, els Mossos no estiguin impedint robatoris. “Això és absolutament fals. És desmerèixer un munt d’homes disposats a donar la vida per tots nosaltres. M’esparvera aquest baix nivell polític”, ha replicat.