Després de la seva participació en manifestacions per la llibertat dels presos i l’aixecament del 155, Ciutadans tenia els sindicats majoritaris en el seu punt de mira. No obstant, el seu intent per assenyalar CCOO i UGT al Parlament ha fracassat aquest dijous: s'ha quedat sol. El ple de la cambra ha tombat la seva proposta de resolució, que lamentava la “recent implicació dels òrgans directius de les principals entitats sindicals que operen a Catalunya en manifestacions i actes públics a favor de l’independent i en contra de resolucions judicials”. El debat s'ha acabat convertint en una defensa de la llibertat sindical.

La proposta de resolució de Ciutadans, presentada després de la participació de CCOO i UGT a la manifestació del passat 15 d’abril, ha comptat tan sols amb els vots favorables de Cs. La resta de grups -JxCat, ERC, el PSC, CatECP i la CUP- hi han votat en contra, i el PP s'ha abstingut.. Després d’aquella protesta, Albert Rivera va anunciar que es donava de baixa com a afiliat a UGT.

El text de Ciutadans constatava que, sent “agents socials indispensables”, els sindicats “han de respectar la pluralitat política de tots i cadascun dels seus afiliats”. Per altra banda, també “lamenta les males pràctiques de la direcció d’alguns sindicats” que “protagonitzen iniciatives polítiques partidistes”, i “s’adhedeix al malestar de molts afiliats i treballadors”. Finalment, reclama a “tots els organismes i representats públics, institucions i agents socials” respecte per les resolucions judicials.

carlos carrizosa ciutadans parlament - roberto lazaro

En aquest sentit, el portaveu de la formació unionista, Carlos Carrizosa, ha lamentat que “alguns dels sindicats majoritaris han descuidat la defensa de tots els treballadors” i s’han “enganxat al carro del procés”. Ha assenyalat concretament CCOO i UGT, per participar de manifestacions sobiranistes, les aturades de país o plataformes “processistes” com la Taula per la Democràcia. “Els sindicats no poden comprometre les seves sigles donant suport només a aquells que van donar un cop a la democràcia”, ha retret Carrizosa.

Vulneració de la llibertat sindical

Tots els grups que s'han oposat a la proposta de resolució de Ciutadans han denunciat el que consideren una "vulneració de la llibertat sindical". Qui millor ho ha escenificat ha estat el diputat de la CUP Vidal Aragonés, que abans de començar el debat n'ha demanat la paralització, perquè considerava que vulnerava els tractats internacionals que regulen aquesta llibertat. "Han vingut aquí a fer el numeret", ha criticat el parlamentari i advocat laboralista.

La diputada de JxCat, Aurora Madaula, ho ha considerat una “ingerència inacceptable en la lliure activitat de les entitats sindicals”. Els ha acusat de mentir sobre la situació a Catalunya, “tant als sindicats com a les escoles”. El republicà Chakir El Homrani ha dit que Cs està “assenyalant els dissidents, marcant els heretges”. Ha descrit la proposta de resolució com a “digna de la Santíssima Inquisició”. L’objectiu, ha afegit, és “limitar els drets”.

ciutadans cup parlament - roberto lazaro

La portaveu socialista Eva Granados també ha carregat amb duresa contra la iniciativa, que ha titllat d’”ingerència inaudita en la vida sindical”. En aquesta línia, la dirigent del PSC els ha etzibat: “Avui ens porten una resolució que ni el seu soci, el PP, que tant ha atacat els sindicats, no s’ha atrevit a fer. Vostès els superen”.

El líder dels comuns Xavier Domènech els ha interpel·lat directament: “Vostès es presenten com a defensors del constitucionalisme, però no saben res de la Constitució”. Domènech ha ironitzat sobre la “defensa dels treballadors” de Cs després de donar suport a la reforma laboral. “Com tenen la vergonya de venir aquí a dir que defensen els drets dels treballadors?”, els ha preguntat.

La diputada del PP, Andrea Levy, ha justificat la seva abstenció. Per una banda, ha defensat que "els sindicats no són intocables" i que el debat és apropiat. No obstant això, ha rebutjat una "incidència directa" de la cambra sobre la direcció d'aquestes entitats