L'unionisme en bloc no participarà dels actes institucionals de la Diada. Així ho han anunciat els portaveus de Ciutadans, el PSC i el PP aquest dimarts des del Parlament, després de la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus. Han denunciat un "disseny sectari" dels actes oficials del Parlament i el Govern, que consideren que exclou la meitat de la població. Concretament han rebutjat la "marxa de llum" per demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

En nom de Ciutadans, el portaveu Carlos Carrizosa ho ha qualificat d’”aquelarre separatista”, i ha anunciat que no participaran de “cap acte organitzat pel Parlament o el Govern”, tampoc a l’ofrena floral de l’11 de setembre, “Amb aquests antecedents i aquest disseny, amb una Diada que s’han apropiat els partits separatistes, no els hauria de quedar dubte sobre si participarem”, ha dit Carrizosa.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha criticat que es tracta d’un “disseny excloent on tots els catalans s’haurien de sentir cridats”. La dirigent socialista ha lamentat que “en un moment on hem de calmar els ànims, el Govern dissenya actes institucionals amb una insensatesa greu i un sectarisme inconcebible”. No participaran d'aquest acte, però sí de l'entrega de la Medalla d'Or del Parlament a l'associació de mestres Rosa Sensat. Ha negat que hi hagi presos polítics i exiliats.

Per la seva part, el diputat del PP Alejandro Rodríguez ha titllat d’”esperpèntic” el cartell oficial de la Diada, amb les quatre barres de la senyera tapades per cinta adhesiva. “Amb un format així, que inclou elements esperpèntics com el cartell, amb aquest Govern antidemocràtic que segresta l’espai públic i les institucions, ja anunciem que no hi participarem”, ha dit el diputat popular.