Ciutadans ha sortit a la sala de premsa del Congrés minuts després que ERC hagi arribat a un preacord amb el govern espanyol. I l’escena no ha pogut ser més esperpèntica. El portaveu de Cs, Edmundo Bal, no només no s’ha aixecat de la taula sinó que ha negat que hi hagi cap acord entre La Moncloa i els republicans. Per contra, s’ha felicitat perquè ells han pactat amb el PSOE una esmena transaccional per a una “targeta sanitària única” a tot l'Estat. Bal s’ha compromès a “treballar perquè aquest acord amb ERC no es consumi”. Ha reiterat que “les dues vies", la de Cs i la d'ERC i Bildu, "són incompatibles”.

El portaveu adjunt de la formació ha sortit al faristol a presumir dels seus “èxits” negociadors. Són principalment dos. El primer, que el govern espanyol no ha “vetat” el debat de les seves esmenes, una possibilitat que té quan suposen una minoració dels ingressos o un augment de la despesa. Les “principals línies taronges”, ha dit, “han superat aquesta fase”. El segon “èxit”, que han pactat una —única— esmena transaccional amb el PSOE perquè hi hagi una targeta única sanitària a tot l’Estat, una vella reclamació de la formació. Això és tot el que ha pogut vendre.

Però ha estat suficient per a vendre-ho com un acord amb el govern espanyol. En canvi, ha contraposat Emundo Bal, “ERC no té cap acord amb el govern espanyol”, sinó que només és un preacord i no hi ha cap paper signat. Dit això, el dirigent de Cs s’ha compromès a “treballar perquè aquest acord d’ERC no es consumi”. Ha recordat que és “incompatible” una fotografia final dels pressupostos on hi surti Ciutadans i també ERC i EH Bildu. I ha insistit: ""Nosaltres provarem de desbaratar aquests acords amb ERC i Bildu, i farem el que calgui perquè aquests pressupostos siguin bons per als espanyols". No s'aixecaran de la taula perquè volen "negociar fins al final".

El d’ERC és el tercer moviment en aquesta partida d’escacs, que va començar EH Bildu, sotmetent a ratificació de les seves bases la proposta per votar-hi a favor. L’ha seguit aquest matí el PNB, anunciant el seu vot favorable. La realitat és que, amb aquestes tres formacions, el govern espanyol ja no necessitaria de Ciutadans dins l’equació, com pretenien els socialistes. Preguntat sobre si continuen sent “incompatibles” amb la formació d’Arrimadas, el portaveu republicà Gabriel Rufián ha respost: “Si firmen això, estan molt desesperats o han deixat de ser un partit de dretes”.